Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вирішила інтегруватися в НАТО

Середа, 7 серпня 2002, 10:43
Оригінал статті Ukraine Resolves to Integrate With Europe читайте тут

Невдоволення Заходу її президентом може загальмувати його плани щодо вступу до НАТО та ЄС


Як і багато інших міст колишнього Радянського Союзу, Київ несе на собі знаки, за якими безпомилково вгадується його минуле, в центрі міста височіють сталінські споруди. Проте, сьогодні ці старіючі чудовиська утикані десятками супутникових тарілок. І всі вони спрямовані на захід. Через десять років незалежності, після спроб крокувати на межі двох світів Україна нарешті зрозуміла, що від Заходу їй потрібні не лише телевізійні сигнали. По мірі того, як після терористичних атак 11 вересня Росія стає все ближчою до Заходу, Україну почали охоплювати страхи, що вона може залишитися позаду. І в результаті вона все-таки наважилася інтегруватися з рештою Європи.

Деякий час тому президент Леонід Кучма оголосив, що після кількох років загравання, Україна нарешті планує стати членом НАТО. Зараз обидві сторони обговорюють процедурні моменти, і, як стверджують високопоставлені місцеві дипломати, цієї осені буде оголошено про те, що Київ розпочне процес подання заявки, який, найвірогідніше, матиме форму досить важкої боротьби.

Кучма зібрав робочу групу, яка працює над вступом України в Європейський Союз. Як визначив президент України, країна має стати асоційованим членом ЄС до 2007 року, а повноцінним - до 2011.

Основною перешкодою на цьому шляху можуть стати неоднозначні відносини обох сторін. Захід, а особливо США, неохоче працює з Кучмою через висунені проти нього обвинувачення, що він віддав наказ убити журналіста та передавав військове обладнання Іраку. І Кучмі ще тільки доведеться продемонструвати свою тверду готовність та здатність йти шляхом болючих економічних, політичних та військових перетворень, які необхідні для того, аби приєднатися до Європи.

"Він розуміє, що Україна має бути в Європі", говорить Маркіян Білинський, віце-президент місцевого Фонду США-Україна. "Але власне реалізація необхідних для цього реформ призведе до серйозних проблем - не для народу, який і так вже настраждався за останні десять років, а для тутешніх вагомих політичних гравців".

Ставки високі не тільки для України, але і для Заходу. Україна - друга за величиною країна в Європі після Росії та четверта за чисельністю населення - є стратегічним перехрестям, що володіє достатніми природними ресурсами. Її освічені, хоч і зубожілі майже п'ятдесят мільйонів жителів, - важлива робоча сила та потенційно прибутковий ринок. І, як кажуть аналітики, закріплення України за Заходом допоможе втримати в Європі і Росію.

До останнього часу Україна налагоджувала зв'язки з Заходом обережно, побоюючись образити Москву. А минулого року, після того, як через скандали Захід відвернувся від України, Кучма ще більше зблизився з Москвою. Але тепер, коли Росія створила спільну раду з НАТО, місцеві політики упевнені, що у них з'явилося більше можливостей для маневрування.

Схоже, що в України залишився невеликий вибір. Всі її сусіди інтегруються до Європи. Якщо Україна не наслідуватиме їхньому прикладу, вона ризикує опинитися в "сірій зоні", як висловлюється один із парламентських лідерів Юрій Костенко.

"Після 11 вересня Росія заробила повагу Заходу та отримала більш високий статус", говорить Георгій Почепцов, радник Кучми та голова новоствореного управління стратегічних ініціатив у його адміністрації. "Ми можемо йти по стопах Росії, саме тому що Росія пішла далі".

"Геополітичний вітер раптово став дути в інший бік", говорить високопоставлений західний дипломат, що працює в Києві. "Внутрішня динаміка змушує Україну принаймні сказати, що вона хоче інтегруватися з Європою. Але у всіх залишається одне велике питання - чи буде цим всім займатися керівництво країни?"

В якості жесту підтримки, Україну з високим візитом відвідали генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон та міністр фінансів США Пол О'Нілл. НАТОвські та українські чиновники розробляють план вступу України в Альянс. У вересні НАТО закінчить аналіз структури збройних сил. До листопада, коли в Празі Альянс проводитииме свій саміт, обидві сторони сподіваються оголосити, що Україна вступила в "інтенсивний діалог" з НАТО, який є першим кроком перед подачею заявки.

Для підтримки зв'язків із Заходом Кучма дозволив військовим літакам США в рамках війни з тероризмом понад 2500 разів скористатися повітряним простором України, а також, запинаючись щокроку, провів декілька реформ. Україна досягла значних успіхів у виробництві сільськогосподарської продукції, дозволивши продавати землю. Але справжня інтеграція вимагатиме куди більш істотного розриву з минулим. Віталій Опришко, директор Інституту законодавства, провів дослідження і встановив, які реформи необхідно провести, щоб перебудувати Україну на європейський кшталт. Все свідчить про те, що треба прийняти 469 нових законів, говорить він.

"Сьогодні складно знайти того, хто б виступав проти [інтеграції], оскільки всі розуміють - поодинці виживати важко", говорить Опришко. "Але питання, приєднуватися чи ні до Європейського союзу, не таке просте. Чи готові ми до цього? Ми повинні про це подумати".

Все це може спричинити запеклий спротив. Українці старшого віку, як і раніше, з ностальгією згадують про радянські часи і чинять опір ідеї покинути слов'янських братів. "Вони намагаються втягнути нас в НАТО та перетворити Україну в інструмент для своєї боротьби за світове панування та інструмент для своєї боротьби з нашими братами в Білорусі та Росії", скаржиться Надія Трофімова, регіональний лідер Прогресивної Соціалістичної партії України. Насправді ж через Кучму Захід не дуже переймався, щоб допомогти Україні змінитися.

У 2000 році колишній охоронець покинув країну з таємно зробленими записами, які, як стверджується, доводять причетність президента до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. А нещодавно він передав розшифровку запису, де Кучма санкціонує продаж Іраку за 100 млн. доларів високотехнологічної радарної установки.

Кучма заперечує ці обвинувачення, а американські лідери вважають його недоторканним. Для деяких людей тут, однак, відстороненість США призвела тільки до того, що погана ситуація стала ще гіршею. Коли у Кучми в прем'єр-міністрах був прозахідний реформатор Віктор Ющенко, Вашингтон надавав Києву невелику фінансову допомогу. Через 16 місяців Ющенка відправили у відставку.

Парламентарій Костенко, голова Українського народного Руху та союзник Ющенка, назвав це "найбільшою політичною помилкою". Під час свого візиту до Вашингтона, як він розказує, він тиснув на високопоставлених американських чиновників: "Ви давали гроші всім корумпованим урядам України, але ви не дали їх першому некорумпованому демократичному уряду". За його словами, чиновник з Білого Дому відповів, що це відображає "відсутність справжньої політики Заходу щодо України".

Білинський погоджується, що Білий Дім має до України "слабкий інтерес", і зазначає, що в результаті посол США Карлос Паскуаль опинився в скрутному становищі. "Відчувається, що він збентежений", говорить Білинський. Паскуаль відмовився дати коментарі.

Американські чиновники обговорюють, чи варто США знову налагоджувати відносини з Україною. За інформацією джерел, знайомих з ситуацією, політики обговорюють, чи запрошувати Кучму на зустріч між президентом Бушем та польським президентом Олександром Кваснєвським, заплановану на осінь.

Ця перспектива непокоїть противників Кучми, які намагаються зібрати коаліцію, що дозволить їм взяти контроль над парламентом, та які стоять за можливим висуненням Ющенка як кандидата в президенти у 2004 році. Зустріч Кучми і Буша "буде схваленням того, що він робить", говорить Олександр Мороз, голова Соціалістичної партії та колишній спікер Верховної Ради.

"НАТО і Європейський Союз чудово розуміють, що Україна не готова і не буде готова в найближчі 10 років", говорить він. "Вони розуміють нашу українську політику. Все це політичні спекуляції з метою відвернути увагу США та Заходу від нелегального продажу зброї та інших справ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування