Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Укол парасольками. Сенсації під дощем у Харкові

Четвер, 12 вересня 2002, 00:00
В останньому "Епіцентрі" В'ячеслав Піховшек говорив, що масову підтримку акції опозиції можуть одержати лише у випадку явної дурості влади, наприклад, підвищення комунальних тарифів.

Якщо погодитися з таким твердженням, то Харків для опозиції чи не найкраще та найблагодатніше місце. Тарифів тут правда, не підвищували, але з тими, кому платити їх не під силу, мають намір розібратися крутіше, ніж будь-де. Не так давно мер міста Володимир Шумілкин заявив про намір примусово переселяти неплатників до квартир меншої площі. І хоча юридичного рішення з приводу цього рахунок немає, а губернатор Євген Кушнарьов піддав наміри мера критиці, багатьом харків'янам все ще неспокійно.

Але 11 вересня це занепокоєння не вилилося у масовий порив зустрітися з лідерами опозиції. На площі Свободи зібралося за різними оцінками від 300 (за даними прес-служби обладміністрації) до 3000 (за даними організаторів) чоловік. Порівняно із заявленими 10 тисячами це замало. На перший погляд тих, хто зібрався, було стільки ж, скільки бувало на будь-якому традиційному мітингу, організованому комуністами (а ці мітинги у Харкові найбільш багатолюдні).

Але все ж таки, як зауважив хтось із літературної братії, такої кількості людей під такою зливою вони не пам'ятають. Велику частину часу учасники мітингу стояли під парасольками, і парасольками вони дружно голосували за пропозицію Петра Симоненка відсторонити Кучму від влади.

Впадало в око й інше. На мітингу біля підніжжя пам'ятника Леніну мирно співіснували комуністичні червоні прапори й прапори "Батьківщини", "Собору", комітету "За правду". Керівники обласної організації "Батьківщини" піднесли Морозу і Симоненку коровай, і ніякого антагонізму між опозиціонерами не спостерігалося. Не було у записках і питань про зловживання Тимошенко, хоча декілька років тому на побутовому рівні цією темою харків'яни переймалися. А самі лідери КПУ і СПУ свою соратницю не критикували. Інша справа – Ющенко. Мороз відзначив, що лідер "Нашої України" винний у тому, що стільки років підтримував Кучму.

Але, за його словами, екс-прем'єр тепер розуміє свої помилки, а також ту обставину, що у випадку непідтримки акції "Повстань, Україно!" він розійдеться з низовими організаціями блоку. Симоненко ж говорив, що категорично не згодний з політикою Ющенка-прем'єра і категорично проти будь-якого його призначення на державну посаду. Утім, ці слова були сказані вже на прес-конференції, а на мітингу лідер комуністів в основному розвивав тему зубожіння народу внаслідок політики влади. Пройшовся він не тільки по президентові, але й по його наступнику, закликавши харків'ян вимагати 16 вересня і відставки губернатора Євгена Кушнарьова.

Мороз же розвивав тему корумпованості влади, говорячи про палац в Івано-Франківській області та яхту, подаровану президентові на день народження. Причому вартість цих об'єктів зіставлялася з прибутками обласного відділення пенсійного фонду. Очевидно під впливом таких заяв, хтось із мітингуючих і написав записку, зачитану у фіналі мітингу: "Не пускайте Кучму 16 вересня до Європи, він утече до Лазаренка". "Та нехай тікає, він давно його там чекає!" - відреагував Мороз.

Мітингом перебування лідерів КПУ і СПУ у місті не закінчилося. За ним пішла прес-конференція в обкомі Соцпартії. І Мороз, і Симоненко критикували політичну реформу, про яку оголосив президент у День незалежності. Лідер комуністів назвав її "переходом від корумпованої монархії до феодально-кланової деспотії".

А на думку Мороза, президент тепер "хоче призначати не уряд, а парламент". Як вважає лідер СПУ, для політичної реформи Кучмі потрібно було не звертатися до народу, а вносити конкретні законопроекти "Про вибори народних депутатів", "Про Кабінет міністрів" і т.д. Утім, як відзначив Мороз, головною політичною реформою в Україні стало б життя за діючою Конституцією.

Що стосується можливої участі Ющенка в акції, екс-спікер сказав, що це буде залежати від результатів Форуму демократичних сил. Зі своїх бесід з лідером "НУ" та іншими учасниками цього заходу, що відбувалися у вівторок увечері, Мороз висловив наступну думку: Форум закличе президента до круглого столу між владою й опозицією, і якщо цей заклик буде відхилений, "Наша Україна" приєднається до акції.

При цьому Симоненко від імені всієї "опозиційної трійки" сказав, що вони поки не визначилися з участю у Форумі. Поки троє лідерів звернулися до організаторів Форуму з листом, де просять ознайомити їх із порядком денним і проектами рішень Форуму. Тільки після розгляду пакета документів лідери опозиції визначаться з участю у Форумі.

Симоненко так пояснив позицію "трійки" – оскільки на Форумі одним із центральних питань буде приєднання до акції громадянської непокори 16 вересня, та їхня участь не має великого сенсу, оскільки в цьому питанні вона уже визначилася. А якщо на форум прибуде президент Кучма, то це поставить трійку "у скрутну ситуацію", - опозиції складно уявити, як можна сидіти за одним столом із гарантом, відставки якого вони вимагають.

Він повідомив, що незалежно від того, яке рішення прийме керівництво "Нашої України", "практично всі низові організації блоку Ющенка вже прийняли рішення про приєднання до акції, додавши, що опозиційна трійка зробить усе, щоб акція була безстроковою і завершилася відставкою президента.

А Симоненко відзначив, що участь або неучасть Ющенка не має принципового значення для акції "Повстань, Україна" - "акція вже перемогла". "У різних містах України народ приходить на мітинги з опозиційними лідерами і голосує за відставку президента, незважаючи на те, що всіх тих, хто мітингує, знімають великим планом співробітники спецслужб", говорить Симоненко.

Утім, поваленням, за його словами справа не обмежується. Симоненко повідомив, що якийсь міліцейський начальник на прізвище на "С." звелів касирам Харківського вокзалу записувати дані всіх людей, що беруть квитки на київські потяги з 13 вересня. За його словами, "це говорить про те, що влада тремтить і якщо не сьогодні, то через місяць Кучма обов'язково піде у відставку". Мороз же пообіцяв, що акція буде безстроковою.

Але ще до початку акції Морозу і Симоненку у числі інших парламентаріїв потрібно буде розв'язати питання про долю третього лідера, Юлії Тимошенко. Лідер соціалістів сказав, що його фракція, мабуть, не підтримає подання генпрокуратури про зняття імунітету з Тимошенко. А от глава КПУ не був настільки категоричний. За його словами, фракція ранком у четвер проаналізує всі "за" і "проти" і "прийме зважене рішення". При цьому Симоненко підкреслив, що обговорення питання буде вільним, але виконувати рішення члени фракції будуть одноголосно.

Гості також зробили трохи досить сенсаційних заяв. Головний комуніст повідомив, що у Києві обговорюється питання про призначення Гліба Павловського радником Кучми. Розвиваючи тему, російських політтехнологів і консультантів, Мороз сказав, що 2 тижні назад на круглому столі у Центрі Разумкова, президентську адміністрацію представляв громадянин Росії якийсь Горбунов, що суперечить законодавству про державну службу.

Ну а найбільшою сенсацією стала заява Петра Симоненка про те, що з 2400 ядерних боєголовок, які знаходяться в Україні, вивезено, судячи з документів, 2200, отже, ще 200 знаходяться невідомо де. За словами лідера КПУ, він оголосив про це і з трибуни Верховної Ради, але для вся присутніх ця заява стала новиною.

Що з цих заяв потрапить у місцеві ЗМІ, невідомо, але вже зрозуміло, що у Харкові опозиціонери не мали інформаційної блокади. Так, Мороз і Симоненко мали 15 хвилин прямого ефіру на радіостанції "Нова хвиля", а у новинах медіа-групи "Об'єктив" на каналі "Simon" вийшов докладний сюжет про мітинг із синхроном Мороза про президентську яхту за 12 мільйонів доларів і живою реакцією присутніх на мітингу на ці слова.

На зустрічі з журналістами Медіа-групи "Об'єктив", наприклад, Олександр Мороз зізнався, що "майже всі губернатори України – наші люди".

Олександр Мороз висловив сподівання, що "владі не вдасться "зґвалтувати" депутатів" і вже в четвер Юлія Тимошенко зможе приєднатися до своїх соратників по трійці. За прогнозами Петра Симоненка, "возз'єднання трійки" відбудеться у Донецькій області, куди Олександр Мороз і Петро Симоненко виїхали відразу після закінчення "круглого столу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...