Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Григоришина "відбили" ще один об'єкт

П'ятниця, 20 вересня 2002, 14:20
Передумови виникнення конфлікту навколо банку "БІГ-Енергія" з`явилися ще на початку літа, коли податкова адміністрація звинуватила банк у відмиванні грошей та почала розслідування проти низки його співробітників. Тоді й почали говорити про те, що перерозподіл власності між так званими групами Костянтина Григоришина та Медведчука-Суркіса торкнувся не лише об'єктів енергетики, але й інших бізнес-активів, що знаходяться в розпорядженні цих бізнес-політичних груп. Втім ніхто не міг передбачити, що банк "уведуть" настільки тихо й безшумно.

Результати позачергових зборів акціонерів ВАТ "БІГ-Енергія", які відбулися 18 вересня, показали, що конфлікт, котрий тимчасово затих навколо групи Костянтина Григоришина, триває. Присутні на зборах представники 62,61% акціонерів банку обговорювали питання внесення змін до персонального складу органів управління та контролю банку.

Результатом дискусії стала зміна наглядової ради і ревізійної комісії АТ. Новим головою спостережної ради банку обрали Олександра Сагуру. До спостережної ради увійшли також Василь Третьяков, Олександр Мошанський, Ольга Новик, Анатолій Водясов, Андрій Процик та Рубен Варданян. Головою ревізійної комісії банку обрано Юрія Антоненка, членами - Володимира Кордиша та Наталію Білецьку.

Пересічному спостерігачеві прізвища нових членів наглядової ради та ревізійної комісії не говорять практично ні про що. У вузьких колах відомий хіба що Олександр Сагура, який у свій час очолював наглядову раду "Тернопільобленерго", а ще раніше працював заступником голови правління "Прикарпаттяобленерго" і "Львівобленерго". Також у російській пресі зустрічається прізвище Рубена Варданяна: понад 10 років він очолював компанію "Трійка Діалог", а наразі обіймає посаду генерального директора "Росдержстраху".

Незважаючи на повну зміну наглядової ради, жодних змін у структурі акціонерів банку не відбулося. Як і раніше, акціонерами залишаються НАЕК "Енергоатом", Мінтопенерго України, ДП НЕК "Укренерго", низка ВАТ - "Полтаваобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго", "Львівобленерго", "Чернігівобленерго", "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А. М. Кузьміна", "Запорізький завод феросплавів ", "Запорізький трансформаторний завод," "Сумське НВО ім. М.В. Фрунзе", "Жидачівський ЦПК".

Аналітик Центру політичних досліджень "Експерт" Кость Бондаренко у коментарі відзначив, що зміни в органах управління банку викликані триваючим наступом на бізнес-групи Костянтина Григоришина. Зокрема, зміна менеджменту, що відбулася цієї весни на деяких енергорозподільчих компаніях ("Сумиобленерго", "Львівобленерго" і "Чернігівобленерго", які є акціонерами банку), призвела до зміни пріоритетів політики цих обленерго. За оприлюдненою у ЗМІ інформацією, у конфронтацію з групою Григоришина вступила група, близька до керівництва СДПУ(о).

Раніше, писалося про перерозподіл власності між "групою Костянтина Григоришина" і т.зв.. "групою Медведчука-Суркіса" на тлі подій на деяких обленерго, що належать обом групам на правах спільного володіння. Нагадаємо, що контрольними пакетами акцій ВАТ "Сумиобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Чернігівобленерго", "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Полтаваобленерго", "Львівобленерго" та "Тернопільобленерго" володіє група афільованих компаній, об`єднаних у "Court Holding".

Частина цих компаній, за інформацією певних джерел, контролюється групою Костянтина Григоришина, інші - бізнесменами, близькими до СДПУ(о). Досі процес перерозподілу власності між групами проходив лише у рамках енергетичного сектору. Вочевидь, цього разу у конкурентів на меті з`явилися й інші активи.

Нагадаємо, що про претензії есдеків на "БІГ-Енергію" стало відомо ще у червні, коли ДПАУ звинуватила банк у відмиванні грошей та відновила розслідування проти деяких його співробітників. Як заявляв колишній заступник голови ДПАУ, тепер - генеральний прокурор України Святослав Піскун, податківці проводять розслідування у справі відмивання грошей ще десяти енергокомпаній, проте назви конкретних обленерго не розголошувались.

Факт активної участі ДПАУ у конфлікті між бізнес-групами спостерігачі приписували тісним контактом есдеків з Миколою Азаровим. Проте навести факти, що підтверджують подібне "товаришування", достатньо складно.

Інтерес представників СДПУ(о) до банківських активів Григоришина можна пояснити тим, що раніше банк "БІГ-Енергія" обслуговував основні рахунки певних обленерго. Хоча після серії переворотів в енергорозподільчих компаніях розрахунки були переведені у "Перший інвестиційний банк". В інтерв`ю Кость Бондаренко не виключив, що, можливо, після зміни членів спостережної ради банку "БІГ-Енергія" ситуація "буде відіграна назад - рахунки повернуться до банку".

Спостерігачі відзначають, що кожну чергову хвилю "гонінь" на групу Григоришина, як правило, супроводжують певні політичні події. Проте, на думку експерта Бюро політичного консалтингу "Пента" Володимира Фесенка, у цьому випадку продовження "війни есдеків із Григоришиним" швидше за все, не має безпосереднього політичного підґрунтя.

Беззаперечне й інше: "з приходом Віктора Медведчука у президентську адміністрацію "київська група" отримала нові потужні важелі для просування своїх бізнес-інтересів", вважає експерт. На жаль, відзначає пан Фесенко, це далеко не перший і мабуть не останній випадок використання державних структур у бізнес-конфліктах. Але, на його думку, незважаючи на те, що виникнення конфлікту співпало у часі з акціями опозиції, це майже певний випадковий збіг.

"Теоретично можна передбачити, що опальний Григоришин "підкинув грошенят" опозиціонерам, про це дізнались і наїхали на його банк. Але мені це здається малоймовірним. Все простіше і тому сумніше - через державні структури вирішуються "бізнес-проблеми",- не виключає Володимир Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування