Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Укрспецеспорт" не має контактів з Іраком. Але його ніхто й не звинувачував

Понеділок, 23 вересня 2002, 12:22
У понеділок державна компанія України з експорту озброєнь "Укрспецекспорт" заперечила можливість незаконних поставок озброєнь до Іраку, а також співробітництво у цій сфері з Білоруссю.

Помічник голови Укрспецекспорт Віктор Савченко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі твердив , що його компанія ніяких контактів з Іраком не має.

"Звинувачень офіційних не було. Якщо у когось є якісь дані - хай офіційно звернуться. Але їх немає. Це на рівні газетної тріскотні. Хтось десь чув, хтось десь сказав. Навіть ні в кого спитати в цьому зв'язку. Виправдовуються лише винні. Ми не винні, чому ж ми повинні виправдовуватися".

У суботу міністр закордонних справ України Анатолій Зленко звернувся до голови Ради Безпеки ООН з проханням з'ясувати питання про причетність України до продажу зброї Іраку і поінформувати про результати такого розслідування український уряд.

МЗС України повідомило, що таке прохання було спричинене, як було сказано, намаганнями звинуватити Україну в порушенні санкцій ООН і причетності до продажу Іраку станцій радіотехнічної розвідки "Кольчуга".

Український міністр підкреслив, що Україна суворо дотримувалася і дотримуватиметься санкцій, запроваджених ООН стосовно Іраку.

Письмове звернення до Ради Безпеки ООН з проханням про розслідування було необхідне згідно з процедурою, про що раніше повідомив Генеральний секретар Об'єднаних Націй.

Між тим, в неділю британський тижневик "Обзервер" вмістив на першій шпальті статтю під заголовком "Дос'є засвідчує спроби Іраку здобути ядерну зброю", в якій Україна згадується у числі країн, чиї компанії співпрацюють з Багдадом.

Часопис стверджує з посиланням на інспекторів ООН з питань озброєнь, буцімто цитованих у британському урядовому дос'є, що Україна та Білорусь співпрацювали з Іраком у сфері заборонених військових технологій з середини 90-тих років.

"Обзервер" висловлює припущення, що така співпраця триває і тепер, посилаючись на експертів ООН з озброєнь. На думку останніх, співпраця України і Білорусі з Іраком у сфері військових технологій є предметом "смертельного занепокоєння".

Читайте також
Догралися?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування