Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В МЗС "здивовані" рішенням Вашингтону

Вівторок, 24 вересня 2002, 13:34
В Міністерстві зовнішніх справ України немає офіційної інформації щодо припинення фінансової допомоги Україні з боку США через факт продажу радарів "Кольчуга" в Ірак. Про це у вівторок журналістам повідомив керівник прес-служби МЗС Сергій Бороденков.

"Нас здивувало, що Конгрес великої країни збирається прийняти рішення щодо дружньої Сполученим Штатам України", - зазначив Бороденков, відповідаючи на питання журналістів. "В мене немає офіційних повідомлень".

За словами керівника пресс-служби, подібні обвинувачення "базуються на неперевірених даних". "Це все припущення преси", зазначив він.

Керівник пресс-служби зауважив, що він рішення Вашингтону не бачив, і знає лише ту позицію, яку висловлював посол США Карлос Паскуаль, що "також казав, що у Сполучених Штатів немає доказів [про причетність України до продажу радарів Іраку - УП]".

Коментуючи публікацію у британському тижневику Observer, в якій Україна називається серед основних партнерів Іраку у придбанні забороненої зброї та технологій, Бороденков сказав: "Журналісти можуть припускати все, що завгодно, і зокрема журналісти Observer".

Бороденков підкреслив, що Україна неоднаразово заявляла про те, що не постачала "Кольчуг" в Ірак. "Цього не було, і не могло бути", сказав він. "По- перше, тому що Україна відповідально ставиться до всіх своїх зовнішньополітичних забов'язань, а по-друге, в Україні за допомогою тих самих Сполучених Штатів створена така система експортного контролю за розповсюдженням зброї та чутливих технологій, яка вже на етапі виробництво робить неможливим ймовірність продаж і вивозу, тим більше несанкціонованого", зазначив він.

Керівник прес-служби зауважив: "Україна чітко знає, хто виробляє зброю, куди вона поставляється, згідно яких домовленостей".


За словами Бороденкова, подібні обвинувачення ставлять під сумнів оприлюднені заяви відповідних комітетів ООН та керівництва Державного департаменту США.

"Нова хвиля бездоказних звинувачень вочевидь йде від тих політичних кіл, які намагається зробити Україну винною в тому, що вона ніколи не робила, й особливо це йде в контексті ситуації, яка склалася навколо Ірака", припустив керівник прес-служби МЗС. "Очевидно, що комусь вигідно, щоб відносини між Україною та США погіршилися. Але й на 100% очевидно, що це не є Україна", підкреслив він.

Бороденков також нагадав, що міністр закордонних справ України Анатолій Зленко 21 вересня спрямував лист голові Ради безпеки ООН Стефану Тафрову з проханням провести відповідне розлідування щодо причетності України до продажу зброї Іраку та поінформувати уряд країни про результати.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування