Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Примарна більшість

Вівторок, 8 жовтня 2002, 13:14
Перший день існування парламентської більшості став першим іспитом на її дієздатність. У вівторок депутати голосували три рази, втім жодного разу не було досягнуто необхідного результату.

Спочатку більшості двічі не вдалося включити до порядку денного питання про створення спеціальної комісії з розслідування фактів незаконного продажу зброї Іраку. Спершу був отриманий результат у 225 голосів, при тому, що у голосуванні взяли участь 20 депутатів з "Нашої України". При повторному голосуванні, яке опозиція повністю проігнорувала, за внесення питання віддали голоси лише 213 депутатів. "Більшовики" домагалися включення цього питання, оскільки, на думку одного з лідерів БЮТ Олександра Турчинова, така парламентська комісія слугуватиме для "реабілітації Кучми". Саме тому опозиція виступала проти її формування.

Третє голосування у цей вівторок щодо змісту звіту уряду, також без участі опозиції, дало результат у 215 голосів. Тож наскільки дієвою насправді є ця більшість-немовля?

Позафракційний народний депутат Олександр Волков вважає, що нинішнього складу більшості "дуже замало" для результативного голосування. "230 депутатів це добре, але це дуже мало для прийняття політичних рішень", відзначив він у коментарі УП.

"З тих чи інших причин 10-12 депутатів не зможуть брати участі у голосуванні. Як було сьогодні: я виходжу після голосування, зустрічаю двох. Я питаю: хлопці, що таке? А вони: а що, хіба вже голосували? А ми вийшли покурити", розповів Волков. За його словами, ця проблема переслідуватиме парламентську більшість постійно.

У таких ситуаціях, на його думку, треба продовжувати переговори про залучення до більшості "Нашої України". За словами Волкова, для ефективної діяльності більшість має складатися з не менше 250-255 депутатів. Невдачі нинішнього переговорного процесу він пояснив тим, що немає однієї людини, якій було б делеговане право вести консультації. Натякав, вочевидь, на себе.

Член фракції НДП Олег Зарубінський впевнений, що більшість зможе приймати результативні рішення по четвергах: "Сьогодні частина нардепів просто не була готова до голосування", зазначив він. Він також згадав приклад американського Конгресу, де бувають випадки, що у дні, коли не відбувається голосування, приходять не 435, а лише 50 конгресменів.

Водночас представник президента у парламенті Олександр Задорожній каже, що "позитивно здивований" результатом у 213 голосів, якого було досягнуто у вівторок. Це є високим показником, оскільки до цього голосування "ніхто не готувався". Він також висловив переконання, що у нинішньому складі більшість зможе приймати рішення. "Якщо ставитиметься те, що більшість повинна голосувати, тоді більшість буде".

Він повідомив, що заяву про вступ до більшості написав ще один член КПУ. Прізвище поки тримається в секреті.

Задорожній також категорично відкинув звинувачення опозиції у тому, що до більшості перекупали депутатів. "Хто міг натиснути на академіка Толочка чи Сергія Правденка? Хто міг купити Сергія Макаровича Правденка? Він, як прийшов у парламент 5 років тому в одному костюмі, так у ньому й ходить. Якщо Турчинов думає, що депутатів можна купити, то флаг йому в руки. Так само про Блохіна... Це ж зірка, гордість нації! Купити Блохіна – це нонсенс", - емоційно коментував звинувачення постпред президента у парламенті. На думку Задорожного, заяви про те, що депутатів перекупають, поширюються для виправдання тими, від кого народні обранці йдуть.

Проте Олександр Турчинов рішення Правденка й Толочка назвав "зрадою". "Думаю, найближчим часом виборці змусять їх покласти мандати народних депутатів", сказав він. Один із лідерів БЮТ каже, що тільки ці 2 депутата не витримали, хоча "і кошти, і посади пропонувалися й іншим членам фракції".

Зі слів Анатолія Матвієнка, людей, які "зрадили", чекають адекватні заходи. Він прогнозує, що "обурені виборці" БЮТ почнуть проводити пікетування їх місця роботи і проживання з тим, щоб вони відмовилися від мандата.

Щодо Василя Онопенка, то, за словами Турчинова, останній вирішив перейти працювати до Верховного суду й найближчим часом має відмовитися від повноважень народного депутата. Таким чином замість нього до Верховної Ради пройде учасник передвиборчого списку БЮТ. "Василь Онопенко вже пройшов кваліфікаційну комісію, і після обрання суддею покладе мандат", - зазначив Турчинов.

Сам Василь Онопенко в коментарі УП сказав, що голова Верховного суду Віталій Бойко вже зробив подання його кандидатури в парламент для затвердження суддею Верховного суду. За його прогнозом, голосування може відбутися наступного четверга.

Онопенко також сказав, що йому не пропонувалися гроші за вихід з БЮТ. Відповідаючи на питання про рішення приєднатися до більшості, він сказав, що керувався не тільки мотивом, щоб отримати підтримку пропрезидентських фракцій при голосуванні за його кандидатуру. На думку Онопенка, треба продуктивно працювати у Верховній Раді, і він сподівається на конструктивну співпрацю між більшістю і меншістю в майбутньому.

Тим часом не пощастило соціалістам. Член фракції СПУ Юрій Луценко повідомив, що їх депутатів не перекупали. Навпаки, він з іншим членом фракції Віталієм Шибком зверталися з проханням взяти їх до більшості. "Ми хотіли отримати гроші, але вони не захотіли. Сказали, все одно голосуватимемо по-своєму, а гроші витратимо на революцію", - чи то жартома, чи то серйозно розповів Луценко кореспонденту УП.

Сам лідер СПУ Олександр Мороз назвав більшість "мертвонародженою". "Більшість поки не утворена, вона не може навіть прийняти процедурні питання". Загалом, на думку головного соціаліста, "більшість при такій системі виборів, при такій методиці створення є штучним, неконституційним формуванням, яке розпадеться так само, як і створювалося".

Один з лідерів "Нашої України" Петро Порошенко вважає, що голосування показало недієздатність цієї більшості. Говорячи про подальші кроки фракції, він зазначив, що її має визначити політрада. Порошенко припустив, що керівний орган "Нашої України" ухвалить рішення "пройти до кінця весь шлях переговорів про формування більшості". "Я не виключаю, що буде рішення продовжити переговори. Навіть на війні між ворогуючими сторонами має бути діалог", сказав він.

Лідер УНР Юрій Костенко також скептично оцінює потенціал об'єднання 230 депутатів. "Сьогодні відбулося те, що і прогнозувалося: так звана "більшість" не змогла ухвалити рішення". Костенко також переконаний, що "створена в адміністративний спосіб більшість не зможе ухвалити бюджет на 2003 рік". На його переконання, "так звана "дев’ятка" буде не в змозі не лише створити коаліційний уряд, але й проголосувати за перерозподіл комітетів".

Костенко також зазначив, що треба підбити підсумок у переговорах про створення більшості, які "Наша Україна" проводила з найбільшими пропрезидентськими фракціями ПППУ-"Трудова Україна" та "Регіони України".

Він ухилився від відповіді, коли це буде зроблено, але водночас сказав, якщо більшості на базі "Нашої України" створено не буде, то фракція Ющенка оголосить про перехід до опозиції. Костенко зазначив, що зараз "усім шкодить невизначеність", і "Наша Україна" хоче якнайшвидше з'ясувати чи є можливими подальші переговори про формування більшості.

Говорячи про опозицію, Костенко сказав, що не бачить себе у союзі з комуністами, і додав, що ідеологічно спорідненим з "Нашою Україною" є блок Юлії Тимошенко. Також, за його словами, демократична опозиція повинна мати "не п'ять, а одного лідера".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...