Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Кримському телебаченні створюється страйком журналістів

Четвер, 21 листопада 2002, 14:24
Колектив програми "12 хвилин новин" Держтелерадіокомпанії "Крим" має намір створити страйком журналістів.

"Ми маємо право створити свій профспілковий комітет, що буде відстоювати права журналістів нашої програми, і ми сподіваємося, що до нас приєднаються й інші журналісти ДТРК "Крим", - заявила в четвер на прес-конференції шеф-редактор новин Олена Рожен.

"Створюючи страйком, ми не виключаємо такий варіант розвитку подій, що нам доведеться боротися за свої права і, можливо, навіть провести попереджувальний страйк, тому що працювати в умовах цензури програма новин не може і не повинна", додала вона.

Ситуація зі створенням страйкому склалася після того, як у середу гендиректор ДТРК "Крим" Валерій Низовий своїм розпорядженням позбавив прямого ефіру програму "Вибір", що виходить у режимі шоу. Колектив розцінив це "як спробу особистого тиску на журналістів і політичну антидемократичну акцію, через яку кримчани (наші телеглядачі) позбавляться можливості прямого діалогу з учасниками передачі".

Журналісти розповіли, що, виступаючи в середу у ВР Криму з інформацією, у відповідь на скаргу депутата Олександра Черноморова про те, що шеф-редактор Олена Рожен відмовилася надати йому ефірний час у своїй програмі, гендиректор ДТРК Валерій Низовий заявив з парламентської трибуни: "Ми наводимо в цьому плані порядок. Буде замовлення, буде завдання на зйомки на ті події, де потрібно". (Даний депутат відомий тим, що дозволяє до друку антисемітські нападки - УП)

Розцінивши даний вислів, як намір ввести, за словами Рожен, "держзамовлення на новини", колектив заявляє, що "подібна форма не практикувалася навіть у радянський час", і що це "спроба тиску на свободу слова й обмеження журналістських прав".

На прес-конференції було також заявлено, що нинішня ситуація на ДТРК "Крим" склалася після того, як 2 тижня тому на посаду директора програм було призначено Людмилу Хорошилову, що одночасно є головою Кримського відділення Союзу журналістів України. За словами Рожен, Хорошилова намагається постійно тиснути на журналістів "12 хвилин новин", і вже заявила їхньому шеф-редакторові, що Рожен "залишилося недовго боротися".

Людмила Хорошилова заперечує всі обвинувачення і заявляє, що на ДТРК створилася "звичайна робоча ситуація", а "роздування внутрішнього конфлікту до рівня публічного – не що інше, як спроба, прикриваючись гаслами про свободу слова, уникнути відповідальності".

У свою чергу вона зауважила, що в програмі "12 хвилин новин" зафіксовані лінгвістичні помилки, які вона намагається виправляти, а програма "Вибір" була заборонена до прямого ефіру, тому що її гості дозволяють собі незаконні висловлення типу "потрібно зробити 7 листопада державним святом" у той час, коли держава скасувала таке свято.

Гендиректор ДТРК "Крим" Валерій Низовий також заперечує обвинувачення в тому, що він має намір ввести держзамовлення на новини. У той же час він підкреслює, що колектив програми не бажає рахуватися з його думкою, як керівника, і намагається "створити на телекомпанії державу в державі".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування