Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США не хочуть знати істину про "Кольчуги", тому і не хочуть перевірки ООН, вважає Зленко

Субота, 9 листопада 2002, 13:26
Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко вважає, що звернення до Ради безпеки ООН з питання обвинувачень країни у продажі "Кольчуг" Іраку в інтересах і України, і США.

Таким чином, він прокоментував заяву прес-секретаря Держдепартаменту США Річарда Баучера про недоцільність передачі справи про "Кольчуги" до ООН.

"Ми не повинні залишати цю ситуацію у тому двозначному стані, який склався зараз. Необхідно звернутися до найвищої інстанції. Тим більше що питання Іраку - це питання не тільки американської безпеки або наших двосторонніх відносин. Це питання міжнародного світу і безпеки. Навіщо ж тоді залишати Рада безпеки осторонь?" - сказав міністр.

Крім того, вважає Зленко, звернення до ООН - це міжнародне зобов'язання України. "Адже існує резолюція СБ ООН, відповідно до якої вся інформація, що може стосуватися порушень санкцій проти Іраку, повинна доводитися до відповідного комітету РБ ООН 661, - сказав він. - До того ж, про відрядження міжнародних експертів ООН я домовлявся з главою Ради безпеки і главою комітету СБ 661, коли у вересня у Нью-Йорку обговорював з ним ситуацію по "Кольчугах". Це нормальний цивілізований шлях, яким ми збираємося йти".

Сполучені Штати привселюдно поставили під сумнів нашу відкритість, відзначив Зленко. "Ми говоримо, що ці сумніви безпідставні. І США, й Україна у даній ситуації - зацікавлені сторони. Щоб установити істину, потрібна третя сторона. І мені важко уявити, хто це може бути, крім ООН", - підкреслив він.

Відвідування України американськими і британськими експертами не підміняє перевірки з боку Об'єднаних Націй, заявив міністр, відзначивши, що це два окремих питання, але "саме вердикт РБ ООН повинний поставити крапку у цій неприємній для всіх ситуації".

"Звичайно, США і Великобританія як постійні члени Ради безпеки можуть використовувати своє право вето і заблокувати ефективний розгляд цього питання у Раді Безпеки. Але, на мою думку, це може означати дві речі: або США просто не зацікавлені у тому, щоб встановити істину, або вони не хочуть визнавати безпідставність своїх обвинувачень", - цитує Зленка Інтерфакс-Україна.

Тим часом в інтерв'ю Радіо Свобода Посол України при ООН Валерій Кучинський заявив, що "Комітет 661 Ради Безпеки стосовно санкцій по відношенню до Іраку не буде розглядати звинувачення на адресу України в ніби то передачі заборонених успадкувань Іраку. Комітет 661 буде розглядати прохання України розібратися з цими звинуваченнями".

"Це дві великі різниці, тому що на порядку денному Комітету є питання, яке було поставлене на прохання міністра закордонних справ України. Україна ініціативно звернулася до Ради Безпеки розібратися з цим питанням, зняти ці звинувачення або, якщо, як деякі стверджують, це мало місце, давайте доведемо, і якщо є винні, буде відповідна реакція", відзначив Кучинський.

Він також відзначив, що делегація України в ООН "із самого початку" пропонувала "запросити в Україну групу міжнародних експертів ООН". "Але наші партнери, Сполучені Штати, оскільки від них ішли ці звинувачення, наголошували, що, можливо, треба розібратися, ми би хотіли ще мати додаткову інформацію з цього питання".

Кучинський відзначив, що саме "тому Україна також ініціативно запросила до Києва, по-перше, заступника держсекретаря США Елізабет Джоунс, яка була у нас на початку жовтня, а потім групу експертів, які працювали в Україні". "Але з самого початку ми вважали і вважаємо сьогодні, що правильну, так би мовити безпристрасну відповідь може дати лише незацікавлена група міжнародних експертів. І саме тому ми на цьому наполягали й наполягаємо", - заявив Кучинський.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:05
Президент Румунії готовий обговорити відправку системи Patriot в Україну
00:32
оновлюєтьсяРосіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
Усі новини...
Реклама: