Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Приємна новина для Кучми

Вівторок, 10 грудня 2002, 15:45
Дві звістки для президента: добра – за останній рік підвищився рівень його підтримки всередині країни, погана – серед європейських лідерів Кучма викликає найменше позитивних відчуттів у своїх співвітчизників.

Принаймні, це випливає з результатів величезного дослідження, що його протягом 2002 року провів аналітичний центр Pew Research Center. В ньому взяли участь 38 тисяч осіб у 44 країнах світу, серед яких була Україна. Основна мета дослідження винесена у назву: "Про що думає світ у 2002 році". Тобто, таким чином, вивчаючи громадську думку фахівці складають узагальнений портрет настроїв та відносин у світі за 2002 рік.

Але завдяки результатам дослідження Pew Research Center можна ознайомитися і з тим, "що думають" представники тієї або іншої країни про себе, свою країну, світ, та порівняти такий національний погляд із думками сусідів по планеті.

Отже, дещо з того, про що думала Україна в 2002 році (одразу слід зауважити, що власне українська частина проекту здійснювалася влітку).

Як і переважна більшість східних європейців, понад 50% опитаних українців вважають, що умови їхнього існування знаходяться десь посередині "сходів життя". Проте 42% впевнені, що протягом наступних 5 років їм удасться значно покращити свій статус. Таким чином, українці виявилися найоптимістичнішими у Східній Європі.

Не дуже українців турбують найбільші 5 загроз сучасного світу – ядерна зброя (26%), забруднення та екологічні проблеми (24%), СНІД (22%), прірва між багатіями та бідними (21%), а також етнічні та релігійні суперечки (їх назвали лише 7% опитаних українців, хоча в середньому для європейців саме ця загроза є найактуальнішою). Для порівняння, для більшості африканських країн найзначнішою загрозою є СНІД та інші хвороби, а для Японії – застосування ядерної зброї.

10% опитаних українців вважають, що економічна ситуація в країні "майже добра", однак ніхто не наважився оцінити її як "дуже добру". Майже 60% впевнені, що протягом найближчого року нічого не зміниться. Насправді, така самооцінка – не дуже вже низька, адже, наприклад, лише 7% начебто успішних поляків дають таку характеристику економіці власної країни. Найбільше задоволених економікою у Чехії – там 40% опитаних вважають, що з нею майже все гаразд.

Що є найбільшими проблемами для сучасної України? Відповідь така: на першому місці злочинність (її назвали дві третини опитаних), розповсюдження СНІДу (66%) та корупція в ешелонах політичного керівництва країни (63%). Крім того, наших громадян досить сильно турбує питання якості питної води, морального занепаду та відтік робочої сили з країни. Але найбільший "пострах" сучасного світу – тероризм – не знайдеш серед найактуальніших проблем України. За нього – лише третина опитаних, в той час, як у західній Європі та Америці тероризмофобію має половина населення і більше.

Також серед питань, які ставили фахівці з Pew Research Center, були такі, що стосувалися впливу на суспільство тієї чи іншої країни різноманітних соціальних інститутів. Як зазначається у звіті, Україна потрапила до численного переліку країн, в яких збільшився рівень підтримки голів держав. Втім, це не завадило Леонідові Кучмі опинитися на останній сходинці за рівнем підтримки національних лідерів у Європі.

Отже, 3% опитаних, вважають, що Кучма "дуже позитивно" впливає на країну. Ще 30% зазначили, що цей вплив "радше позитивний". А дві третини, що залишилися оцінюють гаранта в термінах "швидше негативний вплив" (третина) та "дуже негативний вплив" (ще третина).

Для порівняння, росіянин Володимир Путін має 25% "дуже позитивних" та ще 60% "радше позитивних" відгуків. Але в цілому, європейські лідери дуже зрідка мають беззастережну підтримку з боку своїх громадян, хоча переважна більшість із них отримує характеристику "швидше позитивний вплив" у 40-50% населення.

Крім цього всього дослідження Pew Research Center, здається, дещо розкрило таємницю теплих стосунків Кучми та італійського лідера Сільвіо Берлусконі. Виявляється, що італійця у його рідній країні цілковито підтримують лише 6%, а "більш-менш" – 33%. Що у сумарному підсумку ставить Берлусконі на третє місце з кінця у європейському рейтингу популярності національних лідерів. Другу позицію, між Кучмою і Берлусконі посів словак Джуринда.

Найбільшу користь нашій країні, із точки зору українців, приносять мас-медіа (так вважають 75%) та Євросоюз (63%). Ще менше, ніж президент, позитиву Україні додають емігранти.

Серед основних тем, які досліджували у Pew Research Center, також присутнє болюче для багатьох мешканців західної півкулі питання - ставлення до американців у всьому світі. Загальний висновок такий – зростаючий антиамериканізм. Протягом останніх двох років прихильність до США суттєво впала у 19 з 27 країн (дані по яких є доступними), хоча й дотепер у 35 з 42 держав-учасниць цьогорічного дослідження до країни дядечка Сема ставляться більш-менш нормально. Справжня ненависть, за даними проекту, сконцентрована в ісламських країнах.

Але Україну (як і Росію) тенденція до зростання антиамериканізму, здається, не зачіпає. Принаймні, прихильність до США в Україні в тій чи іншій мірі висловлюють 80% опитаних. А це на 10% більше, ніж у попередніх дослідженнях.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування