Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Гонгадзе: слабка надія на поступ

Четвер, 12 грудня 2002, 10:58
Слідча комісія Верховної Ради з розслідування резонансних убивств рекомендувала Генеральній прокуратурі порушити кримінальну справу проти колишнього Генпрокурора Михайла Потебенька і його заступника Олексія Баганця. Голова комісії Григорій Омельченко вважає, що Потебенько й Баганець допустили службову недбалість під час розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Недбалим вважає розслідування справи і Андрій Федур - адвокат матері загиблого журналіста Лесі Гонгадзе. В інтерв'ю "Німецькій хвилі" він, зокрема, зазначив: "На першому етапі слідства у цій справі було допущено низку помилок. Я навіть не виключаю, що були втрачені певні докази. Все це може серйозно зашкодити кінцевому результату, тобто розкриттю цього вбивства.

Мені важко поки що оцінювати роботу нової слідчої групи, але щодо їхніх попередників, то я особисто вважаю, що ними було допущено багато помилок, були серйозні зволікання щодо дослідження тіла. На мій погляд, були допущені помилки при виконанні окремих слідчих дій. Все це призвело до того, що розкриття вбивства значно ускладнено на сьогоднішній день".

Певним позитивним зрушенням у справі стало те, що Андрій Федур отримав можливість вперше ознайомитися з актами експертиз тіла Георгія Гонгадзе, проведеними в рамках кримінальної справи, яку розслідує Генеральна прокуратура. Чим це реально може допомогти справі, Федур розповідає так: "Для мене це дуже важливо, бо вперше за два роки моєї участі в цій справі я буду мати доступ до цих документів. Я буду мати можливість з ними ознайомитися й потім висловити свою думку слідству з приводу цих актів. І тоді в мене буде предметна розмова зі слідством щодо проведених експертиз."

Раніше Генпрокуратура неодноразово відмовляла Федуру та іншим представникам Лесі Гонгадзе в допуску до матеріалів кримінальної справи. Згоди прокуратури вдалося домогтися лише в ході розширеного засідання слідчої комісії парламенту з розслідування резонансних убивств, на якому був присутній генпрокурор Святослав Піскун.

За справою Гонгадзе пильно стежить багато правозахисних міжнародних організацій і в першу чергу - "Репортери без кордонів". На сайті "Репортерів без кордонів" є карта Землі, де рівень свободи преси позначено різними кольорами. Градація така: 1) добра ситуація (білий колір), 2) задовільна ситуація (сірий), 3) проблематична ситуація (жовто-коричневий), 4) загрозлива ситуація (яскраво-червоний), 5) дуже серйозна ситуація (коричневий). Першу позицію вибороли лише Австралія й країни Скандинавії. Європа переважно замальована сірим кольором. Україна ж вкрита яскраво-червоною фарбою. Чому "Репортери без кордонів" вважають ситуацію в Україні загрозливою? З таким питанням "Німецька хвиля" звернулася до представниці цієї організації у Берліні Сабіни Штрунк:

"Ситуація в Україні є дуже-дуже поганою. Не існує реальної свободи преси, ЗМІ зазнають цензурування. І згідно з останньою інформацією ситуація погіршується далі. За нашою статистикою, за роки незалежності в Україні було вбито 25 журналістів. А правоохоронні органи не проводять належних розслідувань, пов'язаних із цими вбивствами. Узяти хоча б останню справу із загибеллю Михайла Коломійця. "Репортерів без кордонів" дуже занепокоїв той факт, що слідчі органи чомусь дуже швидко заявили, що це було самогубство. Зараз в Україні перебуває наш колега, котрий на місці вивчає ситуацію. Після його повернення ми можемо детальніше говорити про стан справ".

Повідомлення про загибель і зникнення журналістів в Україні вже перетворюється на статистику. Ось, знову повідомлення: у Донецьку зник журналіст місцевого тижневика "Донецькі новини" Олександр Паніч. Хоча й існує версія професійних мотивів зникнення, основною вважається так звана "квартирна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування