Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Труба" знову без німців, проте з урядами України та РФ

Понеділок, 9 грудня 2002, 17:43
Прем'єр-міністри РФ та України Михайло Касьянов та Віктор Янукович у понеділок визначили, що уряди двох країн у російсько-українському газотранспортному консорціумі представлятимуть віце-прем'єри Віктор Христенко і Віталій Гайдук. Про це повідомив за підсумками зустрічі прем'єр-міністр РФ Михайло Кас’янов.

Він також заявив, що найближчим часом російсько-українське спільне підприємство по керуванню та розвитку газотранспортної мережі України буде зареєстровано як юридична особа. "Це повинно відбутися до середини січня, коли розпочне роботу Наглядова рада російсько-українського газотранспортного консорціуму", - сказав російський прем'єр.

Крім того, повідомив Касьянов, у лютому збереться тристороння робоча група з представників Росії, України та Німеччини, що обговорить питання про входження в російсько-український газотранспортний консорціум німецьких компаній.

Раніше повідомлялося, що Німеччину в згаданому СП представлятиме, як очікується, "Рургаз".

Касьянов крім того сказав, що в лютому відбудеться засідання російсько-української міжурядової комісії з торгово-економічного співробітництва, на якому сторони підіб’ють підсумки роботи першого етапу створення газотранспортного консорціуму.

За даними Касьянова, у серпні 2003 року повинен розпочатися інвестиційний етап у роботі газотранспортного консорціуму. Не виключено, що до цього часу будуть визначені можливості й умови входження в це спільне підприємство компаній з Німеччини. "Я не бачу проблем по виконанню досягнутих угод", - сказав Касьянов.

Російський прем'єр повідомив, що під час поїздки, що відбулася 2-3 грудня, у ФРН він обговорював питання участі німецьких компаній у російсько-українському газотранспортному консорціумі з канцлером ФРН Герхардом Шредером.

7 жовтня Росія й Україна підписали пакет документів про створення міжнародного консорціуму по управлінню та розвитку газотранспортної мережі України. Угода про стратегічне співробітництво двох країн у газовій сфері була підписана прем'єр- міністрами РФ та України Михайлом Касьяновим та Анатолієм Кінахом у присутності президентів двох країн Володимира Путіна та Леоніда Кучми.

Крім того, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер та голова правління кампанії "Нафтогаз України" Юрій Бойко підписали міжкорпоративний договір про створення міжнародного консорціуму по управлінню та розвитку газотранспортної мережі України.

Росія та Україна створюють міжнародний консорціум на паритетних засадах. Передбачається можливість залучення в консорціум європейських газових компаній. У документі відзначається: "Сторони на основі консенсусу визначають умови участі в консорціумі європейських газових компаній".

Консорціум створюється, реєструється і діє відповідно до законодавства України. Головний офіс консорціуму та його органи управління знаходяться в Києві. Консорціум на взаємовигідних умовах буде забезпечувати транспортування газу, а також надійність, безпеку і стабільність функціонування газотранспортної системи України. Консорціум буде також вести роботу зі збільшення обсягів транзиту газу через територію України.

Російсько-українська міжурядова угода про стратегічне співробітництво в газовій сфері набирає сили з дати підписання та діє протягом 30 років. Вона автоматично продовжується на п'ятирічний термін, якщо жодна зі сторін не повідомить про вихід з угоди іншу сторону не пізніше, ніж за два роки.

Українська газотранспортна система включає 35,2 тис. км магістральних газопроводів, 122 компресорні станції. На Україні нараховується 13 підземних сховищ газу, розрахованих на збереження більш 30 млрд. кубометрів газу. В останні роки вони використовуються приблизно на половину - 16-18 млрд. кубометрів газу, до двох третин їх складає російський газ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...