Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

2002 – не найкращий рік для України, вважають за кордоном

Середа, 1 січня 2003, 14:55
"В Україні всі погоджуються з тим, що 2002-й рік не був хорошим роком", вважають автори швейцарської газети Нойе Цюрхер Цайтунг, аналізуючи ситуацію в Україні.

"Опозиція скаржиться на те, що їй, незважаючи на масові вуличні протести, на судові позови та на моральну підтримку з боку Заходу, знову не вдалося відправити у відставку президента Кучму, який вдається до авторитарних методів правління. Глава держави, якого серед іншого підозрюють у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, стійко зустрів тиск і вже вкотре навіть дозволив собі дати силову відповідь маніфестантам, які збиралися в центрі Києва", цитує видання Німецька хвиля.

"В п'ятницю Верховний суд знову розвіяв надії критиків режиму. Він визнав нелегальною і анулював справу проти Кучми, яку в жовтні відкрив суддя апеляційної палати в Києві Юрій Василенко в зв'язку з підозрою в корупції, зловживанні владою та торгівлі зброєю з Іраком", - констатує газета Нойе Цюрхер Цайтунг.

Далі видання пише: "Можливо, що таке рішення Верховного суду, яке не стало несподіванкою, спонукало президента до дещо м'якшої оцінки 2002-го року. Кучмі теж довелося боротися із серйозними проблемами. Під час однієї з прес-конференцій найгіршою подією року він назвав ускладнення відносин із США. Тим часом у Вашингтоні говорять про справжню кризу довіри. Для Києва це має особливо негативні наслідки. США вже заморозили 55 мільйонів доларів допомоги для України і якщо українські відомства, куди восени в зв'язку із скандалом навколо "Кольчуг" завітали західні експерти, не продемонструють в майбутньому більшої готовності до співпраці, то Київ отримуватиме ще менше грошей", - застерігає газета Нойе Цюрхер Цайтунг.

"Про те, що тиск з-за кордону в певних випадках може принести результати, свідчить ухвалений минулого тижня в парламенті переважною більшістю депутатів закон проти відмивання грошей. Уряд у Києві, на адресу якого як від національних, так і від міжнародних коментаторів лунають звинувачення, в тому, що він по вуха погруз у нечистих справах, сам інтенсивно наполягав на ухваленні закону. Це не в останню чергу можна розглядати, як реакцію на те, що міжнародне агентство FATF по боротьбі з відмиванням грошей десять днів тому повідомило, що на торгівлю з Україною буде накладено санкції з боку 30 її членів. Крім того, фірми, які планують поширити свою діяльність на Україну, попереджатимуться про непередбачувані ризики", - нагадує швейцарська газета Нойе Цюрхер Цайтунг.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування