Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Побажання Путіна щодо нового українського президента - норма?

Вівторок, 28 січня 2003, 12:08
Спадкоємність влади в Україні хвилює президента Кучму "набагато більше", ніж президента Росії Путіна - вважає російський політолог, директор інституту політичних досліджень Сергій Марков.

"Путіна хвилює, яким буде режим у сусідній державі - але не у такій гострій формі, як це комусь бачиться", - так Марков прокоментував російському виданню Дни.ru ймовірність Росії вплинути на вибори наступного українського президента.

"Частково логіка у такій постановці питання є", - відзначив Марков. - Але уявляти собі справу так, що Путін буде диктувати щось Кучмі - невірно". На думку Маркова, Кучму це хвилює набагато більше, ніж президента сусідньої Росії. "Чи вийде у нього залишити після себе "наступника" - ніхто не знає. Кроків у цьому напрямі варто чекати від самого Кучми. Кучма і зробив такі кроки. Він призначив прем'єром Янучковича, і тепер треба подивитися, наскільки успішним політиком він може бути", відзначив Марков.

Він також нагадав, що "дипломатичні правила захищають права кожної країни на невтручання в її внутрішні справи. Але політичні лідери все одно висловлюють свої уподобання і "неуподобання" у ході виборів у сусідів".

Марков навів приклад, коли "європейці закликали австрійців не пускати до влади Йорга Хайдера". "Але це ж нікого не покоробило. І французи говорили: "не голосуйте за Ле Пена, це непристойно!", і агітували у Чехії громадян голосувати за Гавела, і вже тим більше закликали голосувати проти комуністів у країнах східної Європи. Так що це норма", - відзначив Марков.

Політолог допустив, що "Путін може висловлюватися" про свої побажання з майбутнім президентом, "але тільки у свій час, саме у потрібний час". "Перед парламентськими виборами Олександр Волошин в Одесі озвучив деякі думки про те, які виборчі блоки здаються Росії такими, що найбільш відповідають політиці добросусідства і співдружності", нагадав Марков.

Він відзначив, що потрібно "пам'ятати і про те, що формулювання не будуються так: "цих - хочемо, цих - ні!". Формулюють політичну лінію, яка більше підходить для взаємовідносин двох держав. Адже Ющенка ніхто не називає і не розглядає як якусь маріонетку антиросійських сил в Україні. Але є вимоги, які до нього висунені".

"Це вимоги демократичного плану, - відзначив російський політолог. - Українцям необхідна російська мова у статусі другої державної, відсутність обмежень на інформацію - тобто мовлення російських каналів ТВ і радіо, газети і книги, необхідно прибрати перешкоди для російського бізнесу у приватизації українських підприємств, якщо вони діють законним шляхом, абсолютно обов'язково невтручання держави у справи церкви, вільні вибори керівників регіонів".

На його думку, "якщо ці вимоги будуть задоволені, то прізвище кандидата не важливе". "А якщо хочуть вводити візи для поїздки в Україну - про що можна говорити з таким кандидатом?", сказав Марков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування