Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Юридичне оформлення вічної дружби

Вівторок, 28 січня 2003, 19:26
Відкриття року Росії в Україні не залишилося непоміченим як в Україні, так і в Росії. Але не можна сказати, що українці сприйняли "на ура" ідею скріпити і без того міцну дружбу братніх народів. А ось росіяни поставилися до відкриття року, як до закономірного явища. Деякі російські ЗМІ, не соромлячись, називають речі своїми іменами - мовляв, навіщо нам рік зміцнення дружби, якщо ми і так навіки разом?

Що і за що пили Кучма і Путін?

Он-лайн видання Газета.ru в матеріалі "У кого ялинка товстіша" справедливо зазначає, що "робоча поїздка" Путіна до Києва (мається на увазі неформальний саміт СНД) почалася з "необтяжливої участі в церемонії відкриття року Росії в Україні".

Як повідомляє видання, "до під'їзду, куди під'їхав лімузин Путіна, не пустили людей, які бажали поспілкуватися з російським лідером. А це були люди з плакатами "Москалі, віддайте наші гроші, заберіть своїх агентів", "Пир во время Кучмы". Розганяти їх не стали. Очевидно, тому що ряди були рідкими, а бурхливі овації прихильників, які дісталися Путіну при його появі на сцені, стали гідною компенсацією".

Коментуючи виступ президентів, Газета.ru, зазначає, що "Путін набагато тепліше відгукувався про російсько-українську спорідненість, а Кучма намагався зберегти суверенітет". "Порівняно зі своїм українським колегою, який довго і одноманітно читав свою промову про взаємопроникнення культур, Путін говорив коротко: "У нас є політична воля й прагнення наших народів бути разом. Дружба навіки".

"Ми їхали з аеропорту, і мені сказали, що у Києві ялинка була на півтора метри вища, ніж у Москві", - як завжди несподівано пожартував Путін. - "У нашій делегації є мер Москви. Ось ми і спитаємо Юрія Михайловича, чому так вийшло". Зал зустрів новину про ялинку радісним сміхом", - пише видання.

"Ялинка, за допомогою якої Україна піднеслася над Росією", - зазначає Газета.ru, - "до завершення стала буквально притчею во язицех. Заспівавши пісню, народний артист Іосиф Кобзон раптом неначе ненавмисно пригадав про ялинку і викликав на сцену Юрія Лужкова. Московський мер, як спортсмен-юніор, пробігся по залу і, не переводячи дихання, заявив: "Ми з Олександром Олександровичем (Омельченком) лазили на ялинки, поміряли їх - дійсно, їхня вище. Але наша товстіше".

"Зримим свідченням того, що московська ялинка дійсно не гірше за київську", на думку видання стала пісня Тараса Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий" "у виконанні Кобзона, і Лужкова, який старанно допомагав йому".

"Концерт, в якому твори Шостаковича і Чайковського чергувалися з піснями Лариси Доліної, групи "Любе" і цирковими номерами, судячи зі всього, глядачам дуже сподобався. Навіть незважаючи на декілька казусів. Так, артист Великого театру Володимир Маторін, якого назвали продовжувачем шаляпінської традиції, співав, надриваючись, без мікрофона (його просто забули включити), а Кобзон декілька хвилин гуляв по сцені в очікуванні фонограми, яка обрушилася на зал несподівано й різко", пише Газета.ru.

На званий прийом Кучми журналістів, зрозуміла річ, не пустили. Але, як відзначає ЗМІ, "у холі було чутно, як Путін і Кучма проголошували тости". "За що вони пили, кореспонденту "Газети.Ru" розчути не вдалося".

Пікантні подробиці відкриття року Росії в Україні на цьому закінчуються. Далі Газета.ru сухо повідомляє про заплановані переговори і підписані документи.

Москалі й хохли

"КоммерсантЪ" здивував українського читача тим, що рік Росії Україні ні до чого. Матеріал "Володимир Путін обмінявся з українським колегою роками" починається із замальовки плакатів пікетників, які протестували проти російського року в Україні. "Майже всі плакати пікетувальників були адресовані особисто нашому президенту: "Путін, геть з України!", "Путін, забери своїх агентів!", "Москаль! На Україну зуби не скаль!"

"А чого не скаль?, - пише спеціальний кореспондент "КоммерсантЪ". – Дорогою з аеропорту Бориспіль я, наприклад, не побачив жодної української АЗС, все ЛУКОЙЛ та ТНК. Мобільний зв'язок також вже практично у наших руках. А про газ не варто і говорити, хоч би зі співчуття. Так що насправді рік Росії на Україні вже давно у розпалі, а вчора увечері у Національному палаці відбулося його, так би мовити, юридичне оформлення".

"Тим часом ті, хто зібрався на святковий концерт, що очевидно був покликаний хоч якось пом'якшити українцям біль втрати національних пріоритетів, не виглядали такими засмученими, як учасники пікету, що мерзли на вулиці", - пише "КоммерсантЪ". - "Москаль, як міг, намагався приспати пильність хохлів. Під кінець Володимир Путін вважав за необхідне ще раз, вже без папірця, так би мовити, від себе додати, що "дружба у нас стара, але міцна, на віки".

Далі видання наводить з коментарями окремі цитати з промов обох президентів. "Леонід Кучма, не відволікаючись на деталі, задався корінним питанням: "Чому настільки своєчасною і запитаною виявилася необхідність глянути один одному в очі двом сусіднім народам, звірити історичний годинник двом суверенним державам?" Слово "дружба" з вуст українського президента за весь вечір пролунало тільки один раз, а "братерство", на якому зробив такий акцент Володимир Путін, - взагалі жодного разу".

"Головне для України, на думку Леоніда Кучми, - навчитися жити у вільному суспільстві. "Для нас тут, у золотоглавому Києві, прагнути до ідеалів сучасної європейської цивілізації - значить повернутися до самих себе, розчистити джерела, що били на берегах Дніпра ще з благословенних часів Ярослава Мудрого". Це, звичайно, буде непросто, але немає нічого неможливого. Проблему повернення до самих себе доведеться українцям якось вирішувати, якщо вони хочуть, за словами президента України, гідно відповідати на виклики сучасності".

Чому у Сибіру немає українських консервів?

"Независимая газета" до відкриття року Росії в Україні теж підготувалася ґрунтовно. В інтерв'ю виданню посол України в Росії Микола Білоблоцький відзначив, що головною перевагою року України в Росії було те, що "усі питання, які виникали, знімалися" після зустрічей президентів.

Відповідаючи на питання про те, як відіб'ється на відносинах сусідніх країн оголошений рік Росії в Україні, Білоблоцький зазначив, що цей рік "треба використовувати для зміцнення співробітництва на світовій арені в політичній, економічній, гуманітарній сферах". "По-друге, варто усунути всі бар'єри й перешкоди в економічному співробітництві", додав посол. На його думку, "продовжується практика створення штучних бар'єрів у торгівлі, що призводить до гальмування реалізації досягнутих домовленостей".

Білоблоцький також поділився враженнями від відвідування Західного Сибіру. "Торік я побував у кількох містах Західного Сибіру. Заходив у продовольчі магазини. Там м'ясо - імпортне, консерви - імпортні. Української продукції практично немає. Не думаю, що за якістю продукти з третіх країн кращі за українські. Це добре розуміють жителі північних регіонів, які запитували мене, куди зникли українські товари, до яких звикли жителі півночі".

Пояснюючи причини падіння українського експорту, посол України відзначив, що "однією з основних причин став перехід Росії з 1 липня 2001 року на принцип стягування ПДВ із товарів у країні призначення. Що і спричинило різке подорожчання української продукції".

Але разом з тим, на думку Білоблоцького, існують і позитивні приклади співробітництва України і Росії, наприклад, в області літакобудування.

Говорячи про нинішню зовнішню політику, посол України в Росії відзначив, що його країна "реалізує свою зовнішню політику так, щоб були нормальні стосунки з Росією, зі США, Європейським союзом і НАТО". "Ми разом рухаємося в одному напрямку, щоправда, хтось швидше, хтось повільніше", відзначив в інтерв'ю "Независимой газете" Микола Білоблоцький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування