Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хав'єр Солана – останній друг президента

Понеділок, 10 лютого 2003, 11:05
Зовсім нещодавно українські ЗМІ писали про те, що Україна може виграти від можливої війни в Іраку. Мова йшла про чисто матеріальний вимір. Візит верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики й безпеки Хав'єра Солани до України може стати сигналом про можливі позитивні політичні наслідки цієї війни для офіційного Києва. Не виключено, що все це - через зростаючі протиріччя між США і Європою.

Принаймні, один з не багатьох щирих друзів Кучми на Заході – Хав'єр Солана - продемонстрував, що політика США в Україні для Європи не указ. І одночасно з багаторазово повтореними твердими вказівками на недоліки в розвитку демократії, саме лише своїм візитом до практично оголошеного парією українського лідера, продемонстрував його підтримку. Більш того, заявив про заплановані зустрічі у найближчому майбутньому.

Про це Солана розповів у інтерв'ю телеканалу "Інтер".


Інтер: Сполучені Штати оголосили, що переглядають свою політику щодо України. Чи не збирається ЄС зробити те ж саме?

Хав'єр Солана: Наше спілкування - це завжди діалог, який, фактично, ніколи не переривається. Щодня, щотижня ми намагаємося підтримувати контакт. І, звичайно, я думаю, це можна назвати і так: переглядаємо політику у відношенні один одного. Це постійний процес. Але сьогодні - я підкреслюю - ми цілком довіряємо один одному і хочемо, щоб так продовжувалося і надалі. Розширення Євросоюзу поступово переносить границі ЄС у напрямку України. Таким чином, будуть створені нові умови для співробітництва, а загальні проблеми вирішуватимуться конструктивно.

Інтер: Наступним кроком у відносинах з ЄС, на думку Києва, має стати підписання договору про асоціацію. Керівництво Євросоюзу замість цього поки пропонує "статус сусіда". В Україні до цієї ідеї відносяться досить скептично, оскільки Брюссель поки так і не зміг пояснити, що означає "статус сусіда".

Хав'єр Солана: Ідея полягає в наступному. Коли ЄС розширить свої границі, Україна в буквальному значенні стане нашим сусідом. Нам доведеться спілкуватися вже на іншому рівні - у політичному й економічному сенсі. Тому ми хочемо заздалегідь розробити нові схеми співробітництва, поглибити відносини з Україною - країною, що має величезне значення для стабільності й безпеки в Європі. Наступним кроком буде поглиблення відносин. Уже після того, як до ЄС приєднаються країни-кандидати. Ми інтенсивно обговорюватимемо цю тему усередині Європейського Союзу. У найближчі місяці ми проведемо кілька зустрічей з керівництвом України. У березні першу, потім ще дві. А в другій половині 2003-го пройде саміт "Україна-ЄС". Тоді ми зможемо не тільки обмінятися думками, але й трансформувати ідеї, що у нас з'являться, у конкретні домовленості.

Інтер: Восени у Варшаві ви сказали, що дорога, якою прямує Україна, не наближає, а видаляє її від ЄС. Що ви думаєте сьогодні?

Хав'єр Солана: Так, ми зустрічалися восени з президентом. Ви пам'ятаєте, яка тоді була ситуація. В Україні не було стабільності. Після цього призначили нового прем'єра. Я хотів би, щоб українська влада, партії, що її підтримують, і опозиція співпрацювали ще більш плідно. Це необхідно для України, якій потрібно вирішити чимало серйозних задач: економічні реформи, президентські вибори 2004 року, вступ до СОТ.

Найкращий спосіб справиться з ними - це досягти консенсусу між урядом і опозицією. Продуктивний діалог дуже важливий. Зараз усі повинні прикласти зусилля, щоб ухвалити важливі рішення - економічні й політичні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування