Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як Потебенько наїхав на Піскуна

Середа, 19 лютого 2003, 17:49
Протистояння між колишнім та нинішнім генпрокурорами переросло у війну. Другий день поспіль Потебенько вимагає звільнення Піскуна.

Раніше конфлікт між Потебеньком і Піскуном був у режимі підколів у пресі. Потебенько вважав несправедливою кадрову чистку Генпрокуратури, проведену Піскуном. Той, у свою чергу, критикував стару Генпрокуратуру за неправильне розслідування справи Гонгадзе…

І от у середу на закритому засіданні парламенту екс-генпрокурор потужно й публічно "наїхав" на свого наступника. Не більше-не менше, Потебенько назвав Піскуна "людиною, небезпечною для держави", а його призначення генпрокурором – "помилкою".

У розпорядженні УП є текст виступу Потебенька на закритому засіданні. Як видно, його претензії до Піскуна базуються на двох, очевидно, пов'язаних між собою моментах.

По-перше, Потебенько закидає Піскуну, що за часів роботи в податковій він нечесно продавав конфісковану продукцію. По-друге, Потебенько обурюється переслідуванням із боку Генпрокуратури одного народного депутата. Колишній генпрокурор назвав його прізвище як… Льовочкін.

Як відомо, такого депутата немає – це прізвище першого помічника президента Сергія Львочкіна. У виступі ж Потебенька, очевидно, ідеться про члена СДПУ(О) Льовіна, фірми якого "трясе" Піскун. УП не могла з'ясувати, пов'язані чи ні фірми Льовіна й конфіскат, який із зловживаннями продавали під (можливим) прикриттям Піскуна.

Захищаючи свого однопартійця, свого часу есдеки навіть почали збирати підписи під необхідністю створення комісії, яка б перевірила порушення Піскуном Конституції і законів. Зараз у протистояння включився Потебенько. І переплутав прізвище.

"Окремі керівники правоохоронних відомств, а в перш чергу я маю на увазі Генерального прокурора Піскуна, користуючись нашою з вами безконтрольністю, грубо порушують не лише вимоги закону "Про статус народного депутата України", а й Основного закону в державі. Навіть після вчорашньої нашої роботи, при зустрічі з депутатом Льовочкіним і іншими, він не лише проявив нещирість, а й не проминув знову використати шантаж і залякування. Та й сьогодні його виступ проявив його лукавство.

Ну що ж, кожен діє в міру свого виховання й розуму.

Це ще раз підтвердило помилковість в призначенні його кандидатури на посаду Генерального прокурора України, в підтримці якого визнаю і свою вину, хоча тоді виходив чисто з етичних міркувань.

В особі генерального прокурора України, ми сьогодні маємо справу з людиною небезпечною для держави. Мягко кажучи, лукавство, неправдивість і дезінформація – це ті знаряддя, за допомогою яких він діє. Це методи, котрі вживаються і відносно депутатів. Про це я говорю чесно, усвідомлюючи відповідальність за свої слова, маючи для цього незаперечні докази".


Далі Потебенько дає депутатам доволі плутані пояснення. Очевидно, йдеться про його спробу виявити докази зловживань при продажі фірмою "Рекон" конфіскату. Ця структура, за словами Потебенька, була створена при "профсоюзній організації Державної податкової адміністрації". І податківці, які продавали конфіскат за заниженими цінами, не забували про свій інтерес. Враховуючи ж попереднє місце роботи Піскуна в слідчому управлінні податкової міліції, він блокує спроби депутатів виявити істину в цьому питанні.

Ось що Потебенько заявив на закритому засіданні парламенту (наперед вибачайте за відсутність літературного стилю в колишнього генпрокурора):

"Щоб паралізувати мої дії [з розслідування цієї скандальної історії продажу конфіскату], навіть незаконно порушена кримінальна справа по факту перевищення мною і моїм помічником Гарником службового положення при відібранні пояснення від директора ТОВ "Рекон" Мельника, про що Піскун розповсюдив.

Але в своєму безвідповідальному рішенні не знав істини, що його друг знаходився в кабінеті депутата лише 20 хвилин, давши вільно пояснення в присутності трьох осіб, а вже що торкається останньої заяви Мельника, то поки що її зміст розкривати не буду, так як вона говорить досить про серйозні факти відносно одного з наших колег, приближеного до генерального прокурора. Те, що останнім допущено в даному випадку зловживання посадовим положенням, то це факт. Щоб вплинути на депутата, він [себто Піскун] навіть вночі розіслав гінців із повістками виклику водія в прокуратуру на допит".


Далі Потебенько обґрунтовує свою вимогу звільнити Піскуна:

"А взагалі, як можна доручати людині, котра діє в порушення закону, загрязла в корупції, доручати вершити судьби людей?… Слід мати на увазі психологію особистості генерального прокурора і непередбаченість дій, котрі ні в які правові рамки не вкладуються. То чи вистачить у депутатів смілості, щоб прийняти вірне рішення….Результати голосування достатньо проявлять совість і принципову позицію кожного до боротьби з корупцією і беззаконням".

Деталі цього скандалу навколо Піскуна і фірми "Рекон" Потебенько оприлюднив у вівторок, виступаючи в парламенті. Текст стенограми доступний на сайті Верховної Ради:

"За дорученням комітету Верховної Ради мені довелося перевіряти звернення громадян та деяких працівників органів ДПА і прокуратури щодо зловживання владою окремими правоохоронцями. Як виявилося, з подібним питанням направлялося звернення до Генерального прокурора, до Верховної Ради раніше, але належного вирішення воно не знайшло. Та й не могло знайти, оскільки сам головний керівник правоохоронного відомства [тобто Піскун] не був зацікавлений в тому, щоб присікати беззаконня.

Окремі представники слідчого управління ДПА, котрим нещодавно керував нинішній наглядовець за законністю [тобто Піскун], за сприянням органів прокуратури зайнялися звичайним рекетом у формі незаконного вилучення у комерційних структур товарів за ціною значно нижчою їх фізичної, фактичної вартості і реалізовували їх через структуру під назвою товариство "Рекон", до якого вони прилипли після його створення при профсоюзній організації ДПА.

Так, переслідуючи мету заволодіння за безцінь автомобілями імпортного виробництва "Мерседес-Бенц", "Тойота Ландкрузер" та іншими при поступленні їх на територію України на адресу товариства "Прометей" вони вилучалися, а потім без судових рішень розподілялися між своїми знайомими за цінами нижче в два з половиною-три рази їх фактичної вартості. При цьому не забувши дехто і про себе.

Для прикриття зловживання допускалися фальсифікація, тиск на експертів, котрий змушений був давати заключення автотехнічної експертизи про вартість автомобілів, висновки якої протирічили об'єктивним даним.

Аналогічним чином незаконно вилучалися і реалізовувалися у великій кількості цукор, бензин та інші товари, котрі також через цю фірму реалізовувалися. Дійшло навіть до того, щоб прийти в якісь рамки законності, незаконно порушувалися справи, накладався арешт і навіть арештовувалися керівники…"


Сам Піскун після закритого засідання парламенту заявив, що питання про його відставку не стоїть і ситуацію загострювати "не потрібно".

За словами Піскуна, він "зустрівся й поспілкувався" з Потебеньком. "Ми домовилися призначити перевірку. Підставили частково мене, частково його Потебенька. Є таке розумне слово, блатне, називається "розвели". От це і сталося", - сказав Піскун.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування