Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція вимагає прямий ефір і починає акцію узгоджених дій у парламенті

Понеділок, 3 лютого 2003, 14:33
Опозиційні фракції українського парламенту підготували законопроект про внесення змін до постанови про порядок висвітлення роботи Верховної Ради, яким пропонується щодня на Першому каналі телебачення виділяти 4,5 години, щоб "народні депутати різних політичних сил мали можливість висловити свою точку зору".

Про це заявив лідер фракції Компартії Петро Симоненко на прес-конференції у понеділок.

У законопроекті пропонується розподілити цей час між фракціями в залежності від кількості народних депутатів, що входять у неї.

Слідом за заявою про початок узгоджених дій фракцій опозиції у парламенті, на розгляд Ради винесені ще кілька спільно підготовлених законопроектів. Зокрема, проект закону про вибори народних депутатів, що пропонує введення пропорційної системи виборів, повідомив Симоненко.

На його думку, "пропорційна система дасть можливість обирати політику розвитку держави".

Крім того, опозиція має намір наполягати на розгляді парламентом змін до Конституції України, що стосуються, зокрема, зміни системи влади, перерозподілу відповідальності між галузями влади, а також щодо відповідальності народного депутата за вихід із фракції.

"Ми вважаємо, що спільні зусилля мають бути спрямовані на захист позицій народного депутата і неможливість незаконного втручання владних структур, визначених фінансових кіл і грошей у позицію народного депутата", - сказав він.

На даний час депутати Верховної Ради обираються за змішаною системою - 250 за одномандатними округами і 250 – за списками партій і блоків (багатомандатний виборчий округ).

Опозиційні фракції парламенту внесли на розгляд Верховної Ради також зміни до держбюджету на 2003 рік, які стосуються підвищення рівня мінімальної заробітної плати, повідомила лидер фракції БЮТ Юлія Тимошенко. На заміну раніше внесеному законопроектові фракції підготували узгоджений законопроект про внесення змін до бюджету на 2003 рік.

За словами Тимошенко, ці зміни "не зачіпають інтересів більшості".

Готуючи законопроект, сказала вона, фахівці у фракціях перерахували макроекономічні показники. Крім того, була перерахована дохідна частина бюджету відповідно до підвищення зарплати в два етапи - до 185 грн. і до 237 грн.

За словами Тимошенко, внесений законопроект "майже не зачіпає перерозподіл видаткової частини". Вона підкреслила, що внесений трьома фракціями законопроект не має "нічого спільного з політичними заявами".

Цей документ "абсолютно професійно підготовлений і допускає два етапи підвищення рівня мінімальної зарплатні цього року", відзначила вона, додавши, що для цього "є усі фінансові можливості".

Тимошенко також підкреслила, що опозиційні фракції запропонували зібрати нараду з керівниками фракцій і прем'єр-міністром України з цього питання.

Вона додала, що на сьогоднішній день стало масовим явище позбавлення житла людей, що мають заборгованість за житлово-комунальні послуги за рішеннями суду. Це питання необхідно терміново вирішувати, для чого опозиція має намір також внести відповідний законопроект, сказала Тимошенко.

У свою чергу лідер Компартії Петро Симоненко повідомив, що фракції мають намір продовжувати діяти узгоджено, і вносити погоджені законопроекти на розгляд парламенту. Крім того, фракції планують залучити до підтримки цих законопроектів і тих народних депутатів, які ще не визначилися зі своєю позицією і можуть приєднатися до опозиції і підтримати її з принципових питань.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...