Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про що дві години розмовляв Кучма з Азаровим?

Середа, 5 лютого 2003, 19:05
У справі Гонгадзе як мінімум дві новини.

По-перше, вдова журналіста звернулася до парламентської комісії з розслідування справи Гонгадзе з вимогою передати до США диктофон і оригінали записів Мельниченка, у яких згадується Гонгадзе.

По-друге, фірма БЕК-ТЕК продовжила експертизу нових записів Мельниченка.

Спочатку про лист Мирослави. Адресати – слідча комісія Верховної Ради, її колишній голова Олександр Жир і екс-майор Микола Мельниченко.

Як повідомив УП голова комісії Григорій Омельченко, особисто він одержав це звернення факсом у середу ввечері. Мирослава просить до 1 березня 2003 оформити всі необхідні формальності і передати диктофон і оригінали записів для проведення експертизи до державних органів США.

"Для проведення ефективного розслідування у справі викрадення й вбивства Георгія Гонгадзе, наполягаю: до 1 березня 2003 виконати рішення тимчасової слідчої комісії і передати оригінали записів у частині про мого чоловіка і записуючий пристрій державним органам США для проведення експертизи", пише Мирослава Гонгадзе.

За словами Омельченка, кілька днів назад він розмовляв з американським адвокатом Мельниченка Скоттом Хортоном. Той розповів, що дістав згоду Мін'юсту США на експертизу епізодів, в яких йдеться про Георгія Гонгадзе. Затримка тільки у передачі матеріалів.

Зараз оригінали цих записів і диктофон, яким вони були зроблені, знаходяться "під контролем" колишнього голови парламентської комісії Олександра Жира.

Жир захищається, обіцяючи "сприяти всім можливим експертизам і діям, що допоможуть встановити істину в цьому й іншому питаннях", але ситуація вже протягом кількох місяців не змінюється.

Жир ухиляється від обіцяного УП інтерв'ю, на питання електронною поштою не відповідає. На зв'язок не виходить.

У середу Омельченко повідомив про засідання комісії, що відбулося напередодні, де було ухвалено рішення "зобов'язати Олександра Жира передати оригінали записів і записуючий пристрій до Департаменту юстиції США".

"Жир - приватна особа і він не має права робити незрозумілі речі", - зазначив Омельченко. Він додав, що дотепер не отримав згідно з актом передачі матеріали слідчої комісії від Жира.

Якщо записи і диктофон будуть передані до Мін'юсту США, перед цим вони "мають пройти технічну перевірку в Брюса Кеніга (компанія БЕК-ТЕК) на предмет їхньої ідентичності й відсутності ушкоджень".

Новина номер два – в Америці завершилася експертиза ще трьох епізодів записів Мельниченка. Як повідомив Омельченко, це унікальна експертиза – досліджувалися не фрагменти, а цілі розмови. БЕК-ТЕК вже провів експертизу трьох фрагментів – по Гонгадзе, Єльяшкевичу та "Кольчугам". Все епізоди визнані автентичними. Однак тривалість фрагментів була невелика.

Новими епізодами теж займалася БЕК-ТЕК. "Унікально, що вперше досліджувався не фрагмент, а вся розмова. І якщо раніше хтось говорив, що це вирвані фрагменти і могли робити припущення, що вирвано окремі фрази, то тепер досліджено всю розмову, і підтверджено її автентичність. Монтажу немає", - розповів УП Омельченко.

Він не став поширюватися, що нового на підтверджених плівках. Відомо тільки, що один із фрагментів – більш ніж 2-х годинна розмова Кучми з Миколою Азаровим, нинішнім першим віце-прем'єром. Співрозмовники говорять про банк "Слов'янський" і арешт Фельдмана. Про що були інші дві розмови – невідомо.

P.S. На засіданні комісії зі справи Гонгадзе ухвалено рішення заслухати 18 лютого керівництво МВС і СБУ про хід виконання доручень Генпрокуратури "щодо оперативно-пошукових заходів для затримки виконавців викрадення й убивства Георгія Гонгадзе".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...