Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не хоче бути "сусідом" ЄС, сказав Зленко гостям з Європи

П'ятниця, 7 лютого 2003, 09:54
Європейський союз збирається і надалі підтримувати Україну в її просуванні в Європу, заявив перший заступник міністра закордонних справ Греції Анастасіос Яннітсіс.

"Нашою метою є не створення нової стіни і не розподіл континенту, а навпаки – інтеграція і зближення Європи. Сильна, стабільна, процвітаюча й інтегрована Європа є кінцевою метою наших зусиль", - підкреслив він, виступаючи в п'ятницю у Києві на засіданні "Україна-Трійка ЄС" на рівні міністрів закордонних справ.

Греція головує в ЄС в першому півріччі 2003 року.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Анатолій Зленко зазначив, що розглядає зустріч як важливу подію, яка відбувається на фоні нового етапу в історії європейського континенту.

"Скористатися перевагами і подолати проблеми - ось наша спільна задача. Україна неодноразово заявляла про своє прагнення стати повноправним членом ЄС, а для початку ми повинні стати повноправним партнером ЄС – партнером, а не тільки сусідом", - підкреслив український міністр.

З його слів, Україні і ЄС необхідно реалізувати закладений в Угоді про партнерство і співпрацю потенціал взаємодії на рівні окремих сфер і політичних тем. "Я би сказав, що це нитка, яка повинна зв'язати Україну з Європою. Лише після того, як вони досить зміцніють, ми досягнемо нової якості у взаємовідносинах", - вважає Зленко.

Зленко вважає найбільш важливими дві проблеми з числа запланованих для обговорення в ході зустрічі Україна-ЄС.

"По-перше, для України надзвичайно важливо мати підтримку з боку ЄС в питанні нашого вступу до Світової організації торгівлі", - сказав міністр.

"По-друге, ми не хотіли б, щоб наш кордон з новими країнами-учасницями ЄС перетворився у так звану Шенгенськую стіну", - сказав Зленко.

Він нагадав, що ці проблеми обговорювалися в четвер в ході першого засідання Державної ради з питань європейської і євроатлантичної інтеграції під головуванням президента Кучми.

"Головний сигнал, який ми прагнемо донести сьогодні - курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним", - підкреслив Зленко.

Завершуючи виступ, міністр відзначив: "Ми розуміємо, що в минулому році ЄС готувався до розширення, і Україна перебувала в тіні країн-кандидаток. Рік, який почався, повинен стати роком виходу України з цієї тіні". "Особливо розраховуємо в цьому плані на Грецію і Італію - наших давніх і надійних партнерів, які головують в ЄС в цьому році", - додав він.

У засіданні "Україна-Трійка ЄС" беруть участь, зокрема, верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єр Солана (Javier Solana), перший заступник глави МЗС Греції Анастасіос Яннітсіс (Tassos Giannitsis), заступник міністра МЗС Італії Роберто Антоніоне. Не прибув до Києва, як планувалося, гендиректор Єврокомісії у зовнішніх зв'язках Гі Легра.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...