Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Остання експертиза у справі Гонгадзе

Вівторок, 4 березня 2003, 12:40
Результати швейцарської експертизи підтвердили, що "таращанське тіло" належить Георгієві Гонгадзе.

Саме про такий результат цього дослідження повідомив у телефонній розмові з матір'ю журналіста Лесею Гонгадзе генеральний секретар міжнародної організації "Репортери без кордонів" Робер Менар, повідомляє українська служба радіостанції Німецька хвиля.

Робер Менар є офіційним представником Лесі Гонгадзе і вдови журналіста Мирослави у кримінальній справі за фактом убивства Гонгадзе.

Після приїзду Менара до Києва, запланованого на 10 березня, Гонгадзе отримає документально завірені результати дослідження. "Тільки після отримання цих документів я вирішу, як діятиму далі", - сказала вона.

Гонгадзе підкреслила, що всі можливі судові інстанції в Україні вже пройдені. Тому вона не виключила, що вона чи Мирослава Гонгадзе будуть звертатися до Міжнародного суду в Страсбурзі.

"Ці документи стануть важливим доказом того, що мого сина знищили", - сказала мати журналіста.

За її словами, за сприяння міжнародної організації "Репортери без кордонів" було проведено незалежне лабораторне дослідження фрагментів "таращанського тіла" щодо їхньої приналежності Гонгадзе. Саме такої експертизи за межами України вимагала мати журналіста.

Як повідомила Гонгадзе, лабораторні дослідження продовжувалися близько місяця, якщо не враховувати затягування підготовчого етапу, коли представники Генеральної прокуратури України з різних причин не виїжджали до Лозанни.

За її словами, Генпрокуратура вже має у своєму розпорядженні офіційний висновок цієї експертизи.

За даними агентства Інтерфакс-Україна, між Генеральною прокуратурою України і Генеральним секретарем "Репортерів без кордонів" була досягнута домовленість не оголошувати результати швейцарської експертизи до офіційного приїзду Менара до Києва.

"Він направив офіційний лист із проханням до його приїзду не оголошувати ці дані", - сказав заступник генпрокурора Віктор Шокін.

Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року у Київській області під Таращею знайшли тіло, що, відповідно до результатів проведеної експертизи, належить Георгію.

Мати Георгія заявила, що не буде ховати тіло, поки не буде цілком упевнена в тому, що це її син. Після річного протистояння і після того, як була призначена нова слідча група у справі Гонгадзе, Генпрокуратура дала згоду на проведення додаткової експертизи із залученням закордонного експерта. "Репортери без кордонів" залучили для проведення експертизи незалежного французького експерта Жана Риволі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування