Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Виступ Кучми – від "юридичного затвердження диктатури" до "у цілому позитивно"

Вівторок, 15 квітня 2003, 15:04
Опозиційні та пропрезидентські сили у парламенті як завжди по-різному поставилися до виступу Кучми зі щорічним посланням у Верховній Раді. Опозиція критикує, більшість шукає "раціональне зерно".

Думка опозиції

Так, лідер фракції Соцпартії Олександр Мороз вважає, що президент видає бажане за дійсне, говорячи про те, що його пропозиції й позиції опозиційної четвірки співпадають.

Зі слів Мороза, дійсно, необхідно внести зміни у Конституцію, тільки не ті, які пропонує президент, оскільки, зі слів лідера соціалістів, саме завдяки позиції президента блокувалися необхідні зміни в Основному законі.

Він висловив сподівання, що парламенту вдасться спрацювати так, щоб такі зміни у Конституцію дійсно були внесені, але не про двопалатний парламент і не про ту систему організації влади, яку пропонує президент.

Мороз пояснив, що, на його думку, "це юридичне затвердження диктатури".

 
 
Коментуючи пропозицію президента про проведення "круглого столу", Мороз нагадав, що лідери опозиції зверталися до голови держави з пропозицією про проведення відкритого діалогу або дискусії з цього питання.

Лідер СПУ підкреслив, що, якщо Кучма вийде на таку дискусію, то особисто він готовий взяти участь у ній, щоб представити свої аргументи, і хотів би почути аргументи президента. Разом з тим, він висловив сумнів у тому, що президент буде брати участь у такому "круглому столі".

Говорячи про виступ президента взагалі, Мороз підкреслив, що президент "нічого не сказав такого, за що можна було б зачепитися й коментувати".

На думку Мороза, висловлювання Кучми стосовно економічного росту, - "це повторення того, що він вже не раз робив - спочатку говорить про успіхи, а потім через півроку говорить про руйнування".

Мороз також зазначив, що депутати підтримують введення пропорційної системи виборів. У той же час він нагадав, що президент декілька разів скористався правом вето відносно законів, що пропонують введення в Україні пропорційної системи.

Член фракції Компартії Георгій Крючков також критикує звертання президента до парламенту і вважає, що голова держави "не налаштований на конструктивну роботу".

"Налаштувалися на так звану реформу, причому її тлумачення ще раз засвідчило, що мета одна: або зірвати перехід України від президентсько-парламентської республіки до парламентсько-президентської, або провести реформу так, щоб ще більше закріпити владу президента", - сказав він.

Депутат розкритикував зміст президентського звернення, відзначивши пункти, які суперечать Конституції.

"Дійти до того, щоб записати, що, відносячи роль міністра як політичної фігури, зміцнювати інститут державних секретарів, підлеглих президенту, і ще 3-4 держсекретарів ввести до складу уряду - що це?

 
 
Чому президент не виносить цей пункт, щоб відобразити його у Конституції, оскільки склад уряду зафіксований саме в цьому документі", - підкреслив Крючков, додавши, що "люди, які оточують президента і які підготували дану доповідь, абсолютно не розбираються у цих питаннях".

Депутат також вважає, що у своєму посланні Кучма неадекватно відобразив ситуацію, яка панує у країні. "Він абсолютно не відчуває реального життя, стану в Україні, жонглює числами, які йому дають, і це викликає обурення народних депутатів", - сказав Крючков.

Лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко вважає, що запропонований президентом України "круглий стіл" міг би стати початком процесу вироблення єдиної позиції з проведення політичної реформи в Україні.

Проведення "круглого стола" може стати "початком процесу гармонізації різних бачень" проведення політреформи і дало б можливість сформувати відповідну конституційну або робочу групу, підкреслив Ющенко.

Лідер фракції зазначив, що багато які з положень, запропонованих головою держави, можна було б прийняти. У той же час, сказав він, ключовим питанням є те, чи стане зміст самого виступу "відродженням довіри, втраченої і стосовно позиції президента, і позиції уряду, і загалом до інституту влади".

Ющенко підкреслив, що у зверненні Кучма повторив слова про необхідність публічного діалогу. "Але чому його вісім років немає?" - додав він.

У виступі, наголосив він, мова йшла про необхідність політичної реформи. Однак, зі слів депутата, "здається, ми один одного не чуємо як політичні сили". Він нагадав, що сьогодні у парламенті існує п'ять концепцій, що стосуються внесення змін до Конституції, які формулюють п'ять поглядів на політичну модель в Україні. На думку лідера "Нашої України", кожну з цих пропозицій необхідно обговорити публічно. Для цього необхідне проведення "круглих столів", конференцій, форумів, "щоб українська громадськість розуміла, яку політичну систему пропонує їй політична еліта".

 
 
Ющенко висловився за те, щоб з цих п'яти концепцій була вибрана одна, "яка стане середнім, збалансованим, зваженим продуктом".

Для цього, на його думку, необхідно створити робочий орган або конституційну комісію, "яку б не очолював Медведчук, а очолив би парламентарій", і на основі політичного взаєморозуміння сформулювати концепцію, яка зможе бути підтримана у залі.

Говорячи про ідею проведення всеукраїнського референдуму про зміни до Конституції, Ющенко сказав: "Якщо ми хочемо повторити в Україні референдум 2000 року, то ми категорично "проти", тому що це пародія на демократію".

Член фракції "Наша Україна" Віктор Пинзеник заявляє, що модель політичної реформи, проголошена президентом Кучмою в його посланні до парламенту, абсолютно суперечить баченню цього процесу опозиційними фракціями.

"Як і очікувалося, особлива увага була приділена політичній реформі, тим питанням, які фракція "Наша Україна" не розділяє", - сказав Пинзеник.

При цьому він підкреслив, що "якщо уважно подивитися на заяви опозиційних фракцій, то мова йде про абсолютно іншу модель політичної реформи, яка пропонується президентом". Фракція "Наша Україна" буде підтримувати абсолютно іншу політичну модель, заявив Пинзеник.

Погляди більшості

Коментуючи у вівторок щорічне звернення президента до Верховної Ради лідер "Демініціатив" Степан Гавриш підкреслив, що президент виступив перед депутатами з максимально компромісним посланням, що стало спробою "консолідувати навколо ідеології державного розвитку політичну національну еліту, збережену в українському парламенті". Президент "чітко заявив про можливість підписання компромісів у створенні єдиної ефективної української влади", підкреслив депутат.

 
 
За його словами, головним є те, що і президент, й інші політики чудово розуміють, що "зараз - єдиний історичний час" для проведення такої політичної реформи, щоб новий президент "був тим інститутом, який буде реально працювати у системі заборони гілок влади, і провести ефективну політику, направлену на створення єдиної національної владної команди".

На його думку, важливим є також те, що Кучма не вважає себе єдиним автором майбутньої реформи і закликає до співпраці у цьому питанні з європейськими інститутами.

"Виступ президента загалом був позитивним, позбавленим такої критичності, яка повинна була б викликати протест з боку політичних сил, тому велика частина залу підтримала цю ідеологію", - відзначив Гавриш.

На його думку, заява президента про те, що влада буде сприяти проведенню чесних президентських виборів, може означати, що влада "буде боротися також за те, щоб її позиції були продовженням власної владної еволюції, і не збирається віддавати це на відкуп політикам, корпоративним інститутам".

Лідер фракції НДП Валерій Пустовойтенко зазначив, що президент відповідно до Конституції України сьогодні пропонує основи зовнішньої і внутрішньої політики. "Ми повинні дослухатися до цього", - підкреслив він.

 
 
У той же час депутат зазначив, що президент виступив у парламенті з короткою доповіддю у зв'язку зі щорічним посланням до парламенту і необхідно ще вивчити саме послання, роздане депутатам.

Пустовойтенко підтримав пропозицію президента про проведення після всенародного обговорення політреформи "круглого столу" або публічного обговорення під егідою Конституційної асамблеї, що дасть можливість доопрацювати документ, і вже після цього направити його на розгляд у парламент.

Він висловив жаль у зв'язку з тим, що реалізація щорічних звернень президента до парламенту виконавчою владою "залишає бажати кращого". У минулому році, відзначив він, звернення президента було ґрунтовним, але, на жаль, воно так і не було реалізоване. На думку лідера НДП, головним завданням залишається поліпшення виконання пропозицій президента органами виконавчої влади всіх рівнів.

Представник прем'єр-міністра України в парламенті, член фракції "Регіони України" Володимир Рибак називає звернення президента до парламенту "серйозним документом", над втіленням якого у життя доведеться працювати не один рік.

З його слів, основні напрямки послання ввійшли до програми діяльності уряду, обговорення якої відбудеться у середу, а голосування - у четвер.

"Програма і послання - документи, над якими доведеться працювати всім: законодавча влада, передусім, повинна забезпечити нормальну роботу уряду, а уряд вже вніс для цього всі необхідні законопроекти", - відзначив депутат.

Рибак також зазначив, що програма діяльності уряду є не політичним документом, а економічним, однак рішення, яке парламент повинен прийняти по ній, є політичним.

 
 
Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук вважає, що у своєму виступі у парламенті президент розставив акценти "на тих болючих точках", які сьогодні більше за все непокоять, зокрема, опозицію: президентські вибори, парламентські вибори, формування уряду і парламентської більшості.

На думку Кравчука, сьогодні "вже немає таких питань, на які немає відповідей, а існує інше питання, чи задовольнять такі відповіді, чи ні".

Лідер групи "Народний вибір" Микола Гапочка оцінює виступ президента як продовження роботи, направленої на структурування влади і консолідацію політичних сил. "Я підтримую, оскільки, це послідовна робота", - сказав він.

Разом з тим, Гапочка не став коментувати сам зміст послання, зазначивши, що депутати групи "Народний вибір" ще не встигли з ним детально ознайомитися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування