Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До самогубства Коломійця довела позиція Хорошковського?

Вівторок, 22 квітня 2003, 13:10
Причиною самогубства директора агентства "Українські новини" Михайла Коломійця стали ряд подій у його особистому житті, а також бізнес-проблеми, що не мають відношення до журналістської діяльності.

До такого висновку прийшла група журналістів, що проводила власне розслідування причин самогубства Коломійця.

"Вирішальним фактором стала загроза переходу частки інформаційного агентства, що належить Коломійцю, під контроль іншого співвласника агентства Валерія Хорошковського", - сказав на прес-конференції у вівторок у Києві учасник розслідування, колишній співробітник агентства "Українські новини" Єгор Соболєв.

Він повідомив, що в 2000 році Коломієць, що був у той час одноосібним власником "Українських новин", передав 50% акцій компанії Агентству гуманітарних технологій (АГТ), акціонером якого є Хорошковський. Він зробив це, розраховуючи в майбутньому одержати від Хорошковського інвестиції в "Українські новини", сказав Соболєв.

При цьому, за словами журналіста, жодних юридично оформлених договорів із зобов'язаннями про інвестування з боку Хорошковського не було, "подібні домовленості існували в усній формі".

У 2002 році Коломієць почав вести "дуже ризиковану й агресивну політику" розширення агентства, для чого взяв ряд кредитів, повідомив Соболєв. Останній кредит на 100 тис. грн., за його словами, був узятий улітку минулого року в "Укрсоцбанку" під заставу майна і майнових прав на агентство. При погашенні кредиту Коломієць розраховував на те, "що другий співвласник внесе гроші, які він юридично навіть не повинен був вносити", сказав журналіст. Після того як Коломієць зрозумів, що не одержить інвестиції, на які розраховував, не зможе повернути кредит і втратить свою частку в агентстві, він зважився на самогубство, заявив Соболєв.

Крім того, журналіст звернув увагу на існування "серйозних проблем" в особистому житті Коломійця, що стали важливим, але не вирішальним фактором його суїциду. Він також відзначив, що учасники журналістського розслідування згодні з висновками прокуратури Києва про відсутність у справі Коломійця факту доведення до самогубства.

У свою чергу колишній директор АГТ Володимир Грановський, що був також присутнім на прес-конференції заявив, що журналісти, які проводили розслідування, у своїх висновках припустилися низки неточностей. Зокрема, за його словами, Коломієць "ніколи не вів особисто переговорів з Хорошковським, вони зустрічалися лише кілька разів".

Грановський також стверджує, що мова про інвестиції в агентство Коломійця з боку АГТ не йшла, воно лише зобов'язувалося надавати приміщення "Українським новинам", і ці зобов'язання виконувало. Крім того, Грановський заявив, що переговори з Коломійцем вів особисто він, а не Хорошковський.

За його словами, на останній зустрічі з Коломійцем за кілька днів до того, як він виїхав у Білорусію, де покінчив життя самогубством, вони говорили про фінансові справи "Українських новин" і Коломієць сказав екс-директорові АГТ, що ситуація не є критичною.

44-літній Коломієць раптово припинив керувати справами агентства 21 жовтня минулого року. 30 жовтня його тіло було знайдене повішеним поблизу міста Молодечно в Білорусії і поховане 11 листопада як невпізнане. Після ексгумації й пізнання 20 листопада тіло Коломійця було доставлено в Київ, де 14 грудня його поховали.

Білоруська прокуратура 19 грудня 2002 року закінчила перевірку обставин смерті Коломійця, за результатами якої було прийняте рішення про відмову в порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю події злочину. 28 березня 2003 року Київська прокуратура закрила кримінальну справу за фактом доведення Коломійця до самогубства за відсутністю складу злочину.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування