Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Страсбург може і санкції ввести під впливом реформ Кучми?

Вівторок, 13 травня 2003, 21:39
Моніторинговий комітет ПАРЄ обіцяє реагувати, якщо президент Кучма вдаватиметься до неконституційних кроків при проведенні політичної реформи. Про це заявила на підсумковій прес-конференції у Києві глава комітету Жозетт Дюр'є.

Доповідач по Україні Ханне Северінсен нагадала, що після референдуму 2000 року ПАРЄ ухвалила резолюцію. У ній була рекомендація позбавити Україну права голосу в Комітеті міністрів Ради Європи – у випадку, якщо "зміни Конституції були б введені неконституційним шляхом".

"Це дуже серйозна проблема", - сказала Северінсен. "Під час перебування тут я чула багато чуток про продовження терміну президента, про третій термін, про референдум. Але за Конституцією не можна проводити обов'язковий для виконання референдум".

Северінсен сказала, що підіймала ці питання під час зустрічі з Леонідом Кучмою, і той запевнив, що "не вчинятиме неконституційних кроків".

Говорячи про зустрічі з в.о. генпрокурора Сергієм Винокуровим, і Дюр'є, і Северінсен заявили, що той їх запевнив, що кримінальну справу проти журналістів вже завершено. "Винокуров сказав, що ці справи закриті, зупинені, а якщо буде інший перебіг подій, то він обов'язково повідомить про це доповідачів Ради Європи".

Водночас член моніторингового комітету Анатолій Раханський навів інші слова Винокурова: "Ми повинні були провести розслідування, розслідування завершено, і справу буде закрито".

Северінсен зазначила, що це є "повністю неприйнятним, коли починаються справи [проти журналістів] на таких підставах".

Водночас Жозетт Дюр'є неодноразово наголошувала протягом прес-конференції, що Україна "досягла прогресу" у відповідності до вимог Ради Європи.

Серед невиконаних законодавчих зобов'язань України були названі, зокрема, Хартія про мови нацменшин і Кримінально-процесуальний кодекс.

Учасники прес-конференції також повідомили, що звіт моніторингового комітету ПАРЄ про Україну буде заслуханий не на літній, а на осінній сесії ПАРЄ. "Це не політичне, а організаційне питання. Перед засіданням ПАРЄ по Україні нам треба встигнути провести ще одне засідання моніторингового комітету", - пояснила Дюр'є.

Відповідаючи на питання, Северінсен також повідомила, що у підготовці звіту по Україні використовуватиме доповідь Human Rights Watch.

У березні 2003 ця правозахисна організація підготувала звіт по свободі слова в Україні, де вказувалося, що "адміністрація президента України відкрито порушує свободу висловлення думок, прямо вказуючи телеканалам, яким чином потрібно подавати новини".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування