Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук: Є проблеми в участі України у захисті Іраку

П'ятниця, 9 травня 2003, 15:46
Cекретар Ради національної безпеки та оборони України Євген Марчук висловився за участь України в стабілізаційних силах в Іраку.

В інтерв'ю Українській службі Бi-Бi-Сі Марчук сказав, що нині сама Україна має вирішити для себе це питання, в тому числі і на законодавчому рівні. А якщо вона цього не зробить, як сказав секретар РНБО, то обійдуться без неї.

Відповідаючи на запитання про можливі форми участі у стабілізаційних силах, Марчук виключив можливість виконання українською стороною поліцейських функцій. Але він нагадав про необхідність миротворчих зусиль, зокрема, для стримування міжрелігійного протистояння в Іраку.

Водночас Марчук вів мову про перешкоди в правовому плані, нагадавши, що є два закони, зокрема, щодо миротворчої діяльності і направлення підрозділів за кордон, якими передбачено запрошення уряду і двостороння угода.

Україна, за словами Євгена Марчука, не може послати людей до Іраку, не знаючи, хто буде відповідати за їх безпеку. Забезпечення цього, за словами Марчука, має взяти на себе сторона, що приймає війська, а в Іраку досі немає уряду.

"Бажане рішення Ради Безпеки ООН, і для нас це було б набагато краще. В найближчий час, у межах місяця має бути сформований тимчасовий іракський уряд з якимись елементами виборності... Якщо ці два питання будуть вирішені швидко, у нас тоді буде більше шансів з точки зору правової технології", - сказав Марчук.

Якщо українські уряд і парламент дійдуть консенсусу щодо необхідності надсилання українських військових до Іраку, то тоді, на думку секретаря РНБО, потрібно буде конкретно узгоджувати форми такої участі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...