Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція хором просила Кучму не проводити одночасні вибори

Вівторок, 10 червня 2003, 18:00
Ключовою проблемою конституційної реформи є одночасність виборів президента і парламенту. Про це після зустрічі лідерів фракцій з Леонідом Кучмою заявив Олександр Мороз, коли політики вийшли до журналістів.

"Все упирається у те, що у цьому випадку, якщо парламент іде у відставку, то всі ідуть у відставку", - зазначив Мороз. Він виступив проти такої "чехарди".

Віктор Ющенко також повідомив, що "абсолютна більшість [виступила] проти суміщення термінів". За його словами, ця пропозиція несе у собі "троянські версії".

Юлія Тимошенко сказала, що поставила президенту "три чітких питання, які б показали щирість його прагнень змінити Конституцію". "Чи готовий він дати путєводну лінію фракціям більшості підтримати закон про пропорційні вибори? Чи готовий президент зняти положення про пропорційні вибори? Чи підтримує президент введення у перехідні положення такої норми, яка б гарантувала, що він не піде на третій термін?".

За словами Тимошенко, "на жаль, на жодне запитання президент відповіді не дав". "Це [ці питання] – речі показові".

Кравчук сказав, що існують три питання Конституційної реформи, які фракціям треба "детально обговорити". Це пропорційні вибори до парламенту, чи може президент одноосібно призначати силових міністрів і питання одночасних виборів.

Водночас Леонід Кравчук навів журналістам слова президента: "Я готовий до тих компромісів, про які ви домовитися на фракції".

Кравчук сказав, що "підтримує філософію одночасних виборів, але не бачить механізмів її втілення", бо тоді доведеться або продовжити повноваження президента, або парламенту.

"Я знаю, що Петро Миколайович Симоненко пропонує обрати президента на два роки (у 2004, щоб у 2006 провести одночасні вибори). Але може тоді давайте продовжимо повноваження парламенту до 2009 (щоб провести вибори президента у 2004 і одночасні вибори у 2009)?", - іронічно зазначив Кравчук.

На цю репліку Симоненко запропонував взагалі відмінити інститут президента. "А чого ви це не сказали, коли були у президента", - відповів Кравчук.

За словами Юлії Тимошенко, Кравчук запропонував, що перед офіційним внесенням до парламенту фракції отримають від президента підготовлений ним законопроект. Після цього депутати мають визначатися щодо яких статей буде 300 голосів, і на цих засадах побудувати остаточний законопроект. Кучма, за словами Тимошенко, із такою пропозицією погодився.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...