Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Щоб нікого не ображати, обидва проекти реформи можуть відправить до КС без голосування

Вівторок, 1 липня 2003, 15:09
Конституційна комісія Верховної Ради рекомендує спікеру Володимиру Литвину винести на голосування у найближчий четвер постанову, згідно з якою направляються до Конституційного суду два законопроекти з конституційної реформи - президентський і парламентський.

Про таке рішення в інтерв'ю журналістам після засідання комісії повідомив лідер "Демократичних ініціатив" Степан Гавриш.

Він додав, що це рішення не підтримали 6 представників парламентської більшості, що входять до складу комісії з 17 членів цієї комісії, які були присутні на її засіданні.

Гавриш пояснив, що таке рішення було прийняте, оскільки "значна частина комісії переживає, що законопроект президента буде проголосований, а депутатський проголосований не буде".

Депутат також повідомив, що він не підтримував це рішення комісії, оскільки, з його слів, така форма доручення спікеру не відповідає Конституції і конституційній практиці прийняття рішень Верховною Радою, коли відносно кожного рішення приймається окрема постанова.

Зі слів Гавриша, комісія збирається зібратися на чергове засідання у майбутній понеділок для обговорення подальших дій.

Разом з тим лідер Української Народної Партії Юрій Костенко вважає, що парламентський та президентський законопроекти конституційної реформи треба одразу направляти до Конституційного суду

"Голосувати направлення до Конституційного суду президентського та парламентського законопроектів про конституційні зміни немає сенсу, оскільки така процедура не передбачена чинною Конституцією. Тому питання голосування обох законопроектів має бути зняте через направлення обох законопроектів до Конституційного суду за підписом голови ВР", - зазначив Костенко.

За його словами, "згідно з Конституцією, право вносити пропозиції змін до Конституції мають 150 народних депутатів та президент", а тому "направлення до Конституційного суду не потребує схвалення чи несхвалення Верховної Ради". "Це є конституційне право і народних депутатів, і президента виступати з такими ініціативами", - нагадав Костенко.

Як повідомлялося, у четвер у Верховній Раді відбудеться подання законопроектів про внесення змін до Конституції України, що пропонуються президентом Леонідом Кучмою і тимчасовою спеціальною комісією українського парламенту. Як повідомив у вівторок в ході погоджувальної наради у керівництва парламенту депутатських фракцій і груп голова Верховної Ради Володимир Литвин, для розгляду кожного законопроекту пропонується відвести 15 хвилин.

Лідери фракцій домовилися про необхідність отримати висновки Конституційного Суду на запропоновані законопроекти і не обговорювати їх, відзначив спікер, попросивши народних депутатів підтримати цю пропозицію.

Він також доручив профільним комітетам Верховної Ради підготувати відповідні постанови до кожного із законопроектів.

Інтерфакс-Україна, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...