Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

10 негренят від Томенка

Понеділок, 14 липня 2003, 19:08
Хто найвпливовіший політик в Україні? Кого з міністрів уряду Януковича чекає неминуча відставка? Коли відбудуться наступні президентські вибори? Хто стане спадкоємцем Кучми? Свою відповідь на ці та багато інших питань української політики в понеділок давав народний депутат Микола Томенко, що, як завжди, повернувся до науки по закінченню чергового політичного сезону. Крім підсумків року, на спільній прес-конференції з керівниками "Українського демократичного кола" Сергієм Макєєвим і Сергієм Стукалом було також представлено результати опитування громадської думки, присвяченого конституційній реформі й рівню довіри українським політичним лідерам.

Зайвий міністр

Наприкінці будь-якого сезону прийнято складати різноманітні рейтинги, які б у стислому вигляді відбивали його основні тенденції. Свою підсумкову "суб'єктивну" п'ятірку номінантів, створену за оцінками експертів Інституту політики, презентував й Томенко.

Найвпливовішим політиком України був визнаний Володимир Литвин. Під "впливовістю", за словами народного депутата, експертами розумілася здатність того або іншого політичного діяча "впливати на прийняття державних, парламентських, політичних рішень". У чому, як відомо, минулого тижня змогли переконатися геть усі. Але ж ще рік тому, коли екс-глава адміністрації президента тільки-но зайняв спікерське крісло, здавалося, що йому, не звиклому до публічної політики, знадобиться ще багато часу, аби вгамувати опозиційних депутатів.

Найпопулярнішим політиком року, "за підказкою" народу України Інститут політики визнав Віктора Ющенка. На думку депутата, це досить прозора номінація, щоб її докладно коментувати.

Статус "найперспективнішого" одержав нинішній прем'єр Віктор Янукович. Якщо торік колишнього Донецького губернатора знали переважно в його рідному регіоні, а його рейтинг довіри коливався між 1 і 2%, то зараз прізвище "Янукович" впізнають 92% українців, і чверть з них – йому так чи інакше довіряють. Нижче ми ще повернемося до долі найбільшого українського прем'єра.

Найактивніший політик року – нинішній глава Нацбанку і вічний кандидат Сергій Тігіпко. Експерти інституту відзначили успішні піар-акції головного банкіра країни. Незважаючи на досить непублічну посаду, Тігіпко усе-таки вдається "дуже вдало" з'являтися на екранах телевізорів і шпальтах газет.

І остання номінація – політичне фіаско року. І хоча Томенко відомий своєю нелюбов'ю до соціал-демократів об'єднаних, Віктор Медведчук, що програв у минулу п'ятницю парламентський бій за президентську реформу, не був визнаний гідним сумнівної честі фігурувати в цьому рейтингу. Політиком-невдахою було названо нинішнього міністра економіки Валерія Хорошковського. Якщо вірити прогнозам народного депутата, то вже незабаром колишній банкір може отримати ярлика і "колишнього міністра". Про це, на думку Томенка, свідчать, як провали уряду Януковича на економічному фронті, так події, що останнім часом відбуваються з компанією "Союз-Віктан".

Утім, колись озимий політик – не єдиний, кому Томенко пророкує можливу швидку відставку. На думку народного депутата, весь економічний блок уряду Януковича знаходиться в підвішеному стані і, можливо, що невдовзі залишити свою посаду доведеться і віце-прем'єрові-геологові Миколі Азарову. Народний депутат досить абстрактно аргументував свій прогноз, відзначивши лише, що нинішній економічний блок - "найслабкіший" за всю історію України. Крім того, на думку Томенка, схожа доля очікує і міністрів, що відповідають за АПК.

У цілому ж, щодо минулих півроку роботи уряду Януковича політолог робить два висновки. З одного боку, уряд дійсно повертає собі статус уряду, а не органа під керівництвом Банкової, а з іншого боку – він дискредитував власне ідею "коаліційного уряду". Зібравши до купи людей, запропонованих за квотами, Янукович у підсумку одержав "найменш професійний і найменш реформаторський" уряд в історії, вважає Томенко.

Кучму ніхто не любить

Утім усе це не виключає того, що колишній донецький губернатор все ж таки долучиться до президентської кампанії як кандидат від владних структур. Як відомо, особа спадкоємця Леоніда Кучми на сьогоднішній день – основна інтрига кампанії, що наближається. На думку Томенка, чи стане ним Янукович, буде зрозуміло навесні наступного року, коли парламент або прийме, або ні звіт прем'єра щодо виконання програми уряду. Якщо нинішньому прем'єрові не вдасться пройти горно Верховної Ради, вважає депутат, прізвище кандидата від влади носитиме новий прем'єр.

Щодо ж стосується самих виборів, то політолог упевнений, що вони відбудуться вчасно. І річ навіть не в протестах опозиції. Ключовий момент, на думку Томенка, - це настрої правлячої політичної еліти. І навіть якщо її представники іноді натякають на продовження повноважень нинішнього президента, "ці люди зроблять усе, щоб вибори відбулися в термін", говорить народний депутат. Це так, адже усі вони зацікавлені у відновленні влади.

Не бачить Томенко серйозних перспектив у конституційної реформи в її президентському варіанті. Знову ж таки - у зв'язку з тим, що в оточенні Кучми з наближенням виборчої кампанії все меншає людей, готових битися до кінця за кучмин варіант змін у Конституцію. У ньому занадто багато "підводних течій", аби тішити тих, хто бачить себе на провідних місцях країни. За прогнозами народного депутата, немає "жодного відсотка імовірності", що проект Кучми одержить необхідні 300 голосів депутатів. Навіть есдеки, вважає Томенко, що до кінця захищають законопроект свого шефа, насправді чекають зміни влади. Про що й свідчить різнорідне голосування однойменної фракції у п'ятницю.

Не вірить депутат і в те, що президент усе-таки зважиться проводити референдум. Єдиний вихід для президентського проекту з'явиться тільки в тому випадку, якщо президент піде на поступки і погодиться об'єднати свою ініціативу з парламентським варіантом.

Серед інших досягнень нинішнього політичного сезону народний депутат відзначив явне послаблення адміністрації президента, і, відповідно, відновлення в правах інших органів державної влади. У першу чергу, йдеться про Верховну Раду, що, за словами Томенка, "нарешті перетворилася в парламент".

"Здоровий консерватизм"

Так визначив ставлення населення України до конституційної реформи керівник "Українського демократичного кола" Сергій Макєєв. Принаймні, саме такий висновок можна зробити з результатів дослідження, проведеного цією соціологічною службою наприкінці червні-початку липня цього року. Про реформу в Україні відомо: 41% знають, у чому саме вона полягає, а 45% опитаних - навіть дивилися телезвернення президента, присвячене змінам у Конституції.

Проте, власне підтримка законодавчих ініціатив президента є істотно нижчою. Так, наприклад, ідею про одночасні вибори в усі органи влади схвалюють 33% опитаних, у той час як 37% - розділяють точку зору опонентів Кучми. Зовсім непопулярною виявилася ініціатива продовжити термін перебування на посаді суддів Конституційного Суду – її підтримують тільки 8% опитаних. Не на багато більше прихильників в ідеї продовжити повноваження парламенту до 5 років (за – майже кожен п'ятий, проти - понад 60% опитаних).

І вже зовсім не є справою діючого президента впроваджувати реформу в життя, вважають респонденти. Так, 59% опитаних висловилися за те, що реформою має займатися той глава держави, якого буде обрано у 2004 році.

Як відзначає Макєєв, результати опитування яскраво демонструють, що "ритм політичного існування нашої еліти й ритм політичного існування нашого народу не збігаються". Нагадаємо, що дослідження проводилося вже після "всенародного обговорення" конституційної реформи.

На західному фронті без змін

Друга частина дослідження була присвячена рейтингам довіри і популярності українських політиків. Сюрпризів не виявлено. Віктор Ющенко - як було відзначено вище – як і раніше має рейтинг "добре за 20"%, всі інші – у загальній групі переслідування.

Згідно з даними "Українського демократичного кола" десятка політиків, що викликають найбільшу довіру в співгромадян, виглядала би так:

1. Віктор Ющенко (25%)
2. Петро Симоненко (13%)
3. Олександр Мороз (11%)
4. Юлія Тимошенко (10%)
5. Віктор Янукович (8%)
6. Анатолій Кінах (6%)
7. Георгій Кірпа (6%)
8. Леонід Кучма (5%)
9. Віктор Медведчук (5%)
10. Сергій Тігіпко (5%)

Лідери рейтингу недовіри також знаходяться в старому складі: Леоніду Кучмі не довіряють 54% опитаних, Наталії Вітренко – 50%, Віктору Медведчуку – 44% і Юлії Тимошенко – 42%.

Президентський топ-тен виглядає трохи інакше. Відповіді респондентів на питання, як би ви проголосували, якщо вибори відбуватимуться наступної неділі, розподілилися в такий спосіб:

1. Віктор Ющенко (23%)
2. Петро Симоненко (14%)
3. Віктор Янукович (8%)
4. Юлія Тимошенко (6%)
5. Олександр Мороз (5%)
6. Наталія Вітренко (4%)
7. Георгій Кірпа (3%)
8. Віктор Медведчук (3%)
9. Сергій Тігіпко (3%)
10. Володимир Литвин (2%)

Дослідження проводилося з 26 червня по 7 липня 2003 року на замовлення Інституту політики. У вибірці представлені всі регіони України. Опитано 1000 респондентів у віці від 18 років


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...