Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росії не подобається Янукович, як наступник Кучми?

Понеділок, 21 липня 2003, 12:26
Багато хто з експертів заздалегідь розцінювали підсумки зустрічі прем'єр-міністрів України і РФ Віктора Януковича і Михайла Касьянова, яка відбулася в Ялті, як доленосні для глави українського уряду. Янукович опинився у найскладнішій політичній ситуації: через неврожай і різке підвищення цін на Україні можливий соціальний вибух.

А президент Кучма минулого тижня поставив під сумнів ефективність роботи Кабміну ще й унаслідок рекордно низьких запасів палива у країні, що загрожує небувалою енергетичною кризою.

У зв'язку з цим, відзначають експерти, активізувалися конкуренти нинішнього глави українського уряду, які схиляють президента до думки про необхідність кадрових перестановок в органах виконавчої влади. Якби у такій ситуації Михайло Касьянов підтримав свого українського колегу, українські експерти вважали б, що Росія бачить у Януковичі майбутнього наступника Леоніда Кучми. Але цього не трапилося.

Енергетична тема, яка повинна була стати головною під час переговорів, так і залишилася у підвішеному стані. Підписання угоди про постачання російського газу в Україну на 2004 рік перенесене на осінь. Пояснення Михайла Касьянова з цього приводу особливої конкретикою не рясніли: "Є декілька цифр, які підлягають уточненню на рівні корпорацій, і тоді документ буде підписаний".

Нічого не прояснилося і в питанні про створення газового консорціуму. Касьянов сказав лише, що "робота триває напружено й конструктивно" і у серпні повинна завершитися передінвестиційна фаза створення консорціуму. А вересень стане "крайнім терміном" для формування бізнес-плану. Тобто - нічого нового не прозвучало.

Член комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки, представник опозиційної фракції "Наша Україна" Олександр Гудима вважає, що у питанні консорціуму "глави держави створюють проблеми своїм урядам, коли президенти про щось домовилися, а потім уряди не можуть це реалізувати". На думку народного депутата, ідея консорціуму виходить за всі юридичні рамки. Зрештою, розгляд цього питання буде перенесений в український парламент, й опозиція готова заблокувати його вже на початку осені.

Не вдалося прем'єрам домовитися і ще з одного питання: про транспортування російської нафти нафтопроводом Одеса-Броди. Проте, Касьянов дещо оптимістичніший: "Розраховуємо, що, може, через місяць буде завершений розгляд і цього питання..."

Але варто відзначити, що відразу ж після ялтинської зустрічі цю ідею у черговий раз різко розкритикував посол США в Україні Карлос Паскуаль. Він вважає, що нафтопровід повинен служити для транспортування нафти в Європу. І у Києві вже не раз прислухалися до думки Вашингтона з цього питання...

Касьянов й Янукович домовилися тільки про співпрацю у військовій сфері. Нарешті підписано міжурядову угоду про порядок взаємодії при здійсненні експорту продукції і товарів військового призначення до третіх країн, що готувалася шість років. Але так і не було прийнято рішення з питань створення військово-транспортного літака Ан-70, прем'єри лише пообіцяли, що делегація Міністерства оборони РФ буде погоджувати дане питання з Україною "найближчим часом".

Загалом же військовим аспектом ялтинських переговорів глави уряду залишилися задоволені. Касьянов зазначив, що військово-промислові комплекси обох держав "все більше зростаються" й обмін інформацією у військовій сфері між Росією й Україною вийшов на новий рівень. Він сказав, що тепер "співпраця Росії й України насправді стала стратегічною".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...