Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма шукає спадкоємця, який би обіцяв йому безпеку

Понеділок, 28 липня 2003, 16:34
<і>На президентських виборах в Україні глава держави, що відходить, прагне до рішення, коли б "були забуті його гріхи"

Українська опозиція вже давно поховала надію щодо дострокового відходу Кучми, фігура якого викликає суперечки. Замість цього вона, як і політичні пособники впливового промислового клану країни, озброюється до президентських виборів, що відбудуться наступного року.

Опозиція припускає, що висунути свої кандидатури можуть такі фігури, як лідер комуністів Петро Симоненко, соціаліст Олександр Мороз і колишній міністр енергетики Юлія Тимошенко.

Однак реальні шанси на успіх є тільки в колишнього прем'єра Віктора Ющенка, виборчий блок якого "Наша Україна" зміг на парламентських виборах торік отримати чверть голосів виборців. Незрозуміло, кого відправлять на передвиборчий марафон урядові партії - і кого в якості принця-спадкоємця обере Кучма.

В економічному плані Україні, яка опинилася після отримання незалежності в глибокій кризі, вдалося за останні два роки помітно набратися сил. Але у політичному плані другий термін президентських повноважень Кучми, який вважається "людиною Заходу", виявився для країни в плані її прагнення до зближення з ЄС і НАТО втраченим часом.

На Заході Кучму дискредитують його як нез'ясована роль у вбивстві три роки тому журналіста Георгія Гонгадзе, та і підозри в організації нелегальної торгівлі зброєю і насильницьке залучення в союзі з промисловцями до своєї ідеології юстиції і засобів масової інформації.

Запропоноване Кучмою внесення змін до конституції викликало в багатьох українців побоювання, що він збирається продовжити час перебування на президентській посаді, обмежений двома легіслатурними періодами, ще на два роки. Самий президент останнім часом неодноразово запевнював, що восени 2004 року, як і покладено, залишить свою посаду.

Але до цього майстрові політичного виживання потрібно, насамперед, випрацювати правила поведінки для спадкоємця, як це було зроблено для колишнього російського президента Бориса Єльцина: на політичній пенсії він має бути застрахований від карного переслідування.

Проблема Кучми полягає в тому, що він нікому не довіряє і тому навряд чи може бути впевнений у будь-якій домовленості, говорить один із київських дипломатів.

Найнадійнішу угоду, за словами дипломата, президент, ймовірно, міг би укласти навіть з опозиціонером Ющенком: "Справа в тому, що в останнього немає підтримки з боку впливових олігархів, і він, швидше за все, був би готовий на "варіант забуття гріхів". Однак швидше за все, Кучма підтримає кандидата від промисловців. Останнім часом свої позиції зміцнив міністр транспорту Георгій Кірпа.

У той же час значно ослабли позиції у Віктора Януковича, який опинився торік у кріслі прем'єра. До призначення його звеличували як людину "твердої руки", послідовника донецького промислового магната Ріната Ахмєтова, а він виявився в київських інтригах, скоріше, некерованим ведмедем.

Людина з провінції зіштовхується, насамперед, із завзятим опором діяльного голови президентської адміністрації Віктора Медведчука. Говорять, що справа між ними доходила вже до рукоприкладства. Медведчук за допомогою медія імперії, яка знаходиться під його контролем, вміло наклав провину за поганий врожай пшениці і панічні закупівлі зерна в червні на голову уряду.

Тепер у постраждалого прем'єра може залишитися шанс стати учасником гонки за посаду президента, якщо йому вдасться пережити політичну осінь.

Оригінал статті читайте тут Kutschma sucht einen Nachfolger, der ihm Sicherheit verspricht

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...