Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати Лазаренка втягують Білла Клінтона у каліфорнійський процес

Середа, 30 липня 2003, 15:49
Американські адвокати Лазаренка прагнуть включити нового високопосадовця у механізм захисту свого клієнта. Звати його... Білл Клінтон. Він вісім років працював президентом США.

25 липня в Сан-Франциско відбулося чергове досудове слухання в рамках справи "США проти Лазаренка". На засіданні було подано ряд клопотань адвокатів. Самі вони оцінюють ці питання "як найбільш ключові у даній справі".

Подробиці розповів у інтерв'ю "Українській правді" американський адвокат Лазаренка Гарольд Розенталь.

"Захист подав запит судді про витребування до суду всього наявного в уряді США листування та переговорів за 1999-2000 роки між президентами двох держав – України та США. На нашу думку, існували певні домовленості між президентами двох країн, в результаті яких у США з’явилася кримінальна справа Павла Лазаренка", - сказав адвокат.

Інших подробиць Розенталь не розповів. Із сказано зрозуміло, що вони підозрюють Білла Клінтона як учасника домовленості з Кучмою про відкриття справи проти Лазаренка.

Ці документи – не єдині, які хочуть побачити адвокати:

"Захист запросив матеріали від уряду США про корупцію, наявність банківських рахунків і власності, як в Україні, так і за кордоном, стосовно президента України Леоніда Кучми, членів його сім’ї, а також щодо Євгена Марчука, Віктора Пінчука, Василя Гуреєва, Юрія Карасика, Олександра Волкова, Ігоря Бакая, Валерія Пустовойтенка, Миколи Азарова та інших"

За словами Розенталя, "ця інформація допоможе одержати правдиві відповіді під час допитів" цих людей, які затверджені судом як свідки захисту.

Ще, повідомив Розенталь, вони звернулися з клопотання про одержання матеріалів, на підставі яких було підготовлено звіт Державного департаменту США за 2002 рік стосовно дотримання прав людини у світі.

У документі Держдепу "йдеться про те, що прокуратура України не є незалежним органом та є каральним інструментом чинного режиму", пояснив він. "Оскільки такі категоричні висновки оприлюднені офіційним Вашингтоном, захист вправі одержати всі матеріали, які є в Держдепартаменті США стосовно цієї теми", - сказав Розенталь.

"Окремим зверненням захист здійснив запит про витребування всіх записів майора Миколи Мельниченка, які є в розпорядженні прокуратури США, для підтвердження злочинних дій з боку представників чинного в Україні режиму".

"Захист наголосив при цьому, що дійсність записів Миколи Мельниченка вже була підтверджена урядом США. Зокрема, це стосується теми незаконного продажу Україною військової техніки – "Кольчуг" – до держави Ірак".

Такі ось "ключові" клопотання у справі Лазаренка. За словами захисників екс-прем'єра, суддя Дженкінс має "у найближчі дні" ухвалити рішення щодо цих усіх клопотань адвокатів.

Ще адвокати зазначили, що під час цього важливого судового засідання у залі були присутні як мінімум три українські журналісти та представник посольства України в США, який уважно конспектував всі питання. Водночас захисники Лазаренка відмічають відсутність будь-якої інформації в ЗМІ стосовно цього слухання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...