Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не хоче, щоб на посаді президента сиділа "лялька"

Субота, 23 серпня 2003, 14:16
Лідер блоку "Наша України" Віктор Ющенко вважає, що на сьогоднішній день для України як країни, яка переживає перехідний період, президентська модель управління є більш ефективною, ніж парламентсько-президентська.

Про це він пише у своїй статті в газеті "Дзеркало тижня", опублікованій у суботу.

У першу чергу, вважає Ющенко, така модель буде більш ефективною в сфері економіки.

"Інше питання, що в українських реаліях крісло президента стало монаршим троном, хазяїн якого має необмежені права", - зазначив Ющенко. На його думку, цей дисбаланс потрібно змінювати і наступний президент повинний поступитися частиною своїх повноважень уряду.

У цілому, говорячи про президентський і парламентський варіант конституційної реформи, Ющенко сказав, що "Наша Україна" не підтримує жоден з них. На його думку, обидва ці законопроекти "досить кон'юнктурні, враховують, у першу чергу, інтереси певних політичних сил, а не інтереси країни, написані під конкретних політиків".

Перший проект, вважає Ющенко, не прийнятний, оскільки передбачає пролонгацію повноважень нинішнього президента. "Пастка криється в ідеї поєднання терміну проведення виборів і продовженні повноважень парламенту до 5 років (солодкий пряник депутатам як плата за лояльність). Подібна практика виборів в один рік, практикується тільки в окремих країнах Африки і Латинської Америки, а не Європи, у яку поки, переважно декларативно, веде Україну влада", - сказав він.

"Другий законопроект – тут можна погодитися з представниками влади – перетворює президента в ляльку, скоріше церемоніальну фігуру, ніж в один з центрів влади", - вважає Ющенко.

"Результат втілення обох проектів при всьому їхньому антагонізмі буде однаковий: обидва дають можливість збереження при владі нинішньої правлячої верхівки, тільки лише з іншою розсадкою", - підкреслив він.

Коментуючи переговори ряду опозиційних лідерів з адміністрацією президента з приводу конституційної реформи, Ющенко заявив:

"Схоже, наші колеги готові зіграти свою партію в чужій грі і власними руками наділити новими владними повноваженнями вчорашніх політичних опонентів. У результаті в Україні встановиться неприкрита кланово-олігархічна модель, яка буде носити солодку для когось назву "парламентська республіка". А на практиці це буде здача демократії, республіки, українського суверенітету".

З приводу перспектив комуністів у цьому випадку Ющенко відзначив, що вони, нехай і з помітно урізаним представництвом, потраплять до наступного парламенту, як "зручний, прогнозований і звичний спаринг-партнер у грі "влада-опозиція".

"Складніше із соціалістами. Я з повагою ставлюся до позиції СПУ, яка вважає встановлення парламентської республіки своєю програмною метою і зводить цю модель у якийсь абсолют. Але олігархічна модель нікуди не зникне, якщо завтра буде проголошена парламентська республіка", - сказав Ющенко.

Він додав: "Очевидно, СПУ непросто утриматися від спокуси прийняти з рук данайців дарунок, який здається їм реалізацією своєї стратегічної мети. Але хотілося б, щоб українські політики не керувалися гарячими рішеннями, не діяли за принципом "ворог мого ідейного опонента - мій друг".

"Хочеться вірити, що українські депутати в кінцевому підсумку, зваживши усі за і проти, не дадуть хід цій псевдореформі. Тим більше, що ще вчора опозиціонери були єдині в думці: ця влада не має морального права на масштабні конституційні зміни", - підкреслив Ющенко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...