Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після інспекції Колінько Гриневецькому поталанило більше, ніж Янківу

Четвер, 28 серпня 2003, 17:13
Президент України Леонід Кучма підписав указ, що передбачає ряд кадрових рішень за підсумками перевірки стану дотримання законності в Одеській області.

Як повідомив у четвер на прес-конференції в Києві керівник Головного контрольного управління адміністрації президента України Валентин Коваленко, відповідно до указу, відсторонений від посади заступник голови Одеської обладміністрації Анатолій Мірошніков, голові Одеської обладміністрації Сергієві Гриневецькому оголошена догана.

Президент запропонував також генеральному прокуророві в триденний термін розглянути питання про перебування на посаді прокурора Одеської області Михайла Косюти.

Кучма доручив керівникам відповідних міністерств звільнити з займаних посад начальника управління МВС України в Одеській області Юрія Івушкіна, начальника Одеського облуправління юстиції Миколи Лісогорова, начальника Чорноморської регіональної митниці Олександра Токарчука.

Ці кадрові рішення прийняті за підсумками перевірки дотримання законності в Одеській області координаційним комітетом з питань боротьби з організованою злочинністю й корупцією при президенті України.

Як відомо, після аналогічних перевірок втратили посади ряд керівників виконавчих структур Львівської області на чолі з губернатором Мироном Янківим.

Наступні аналогічні перевірки комітет планує провести в Криму і Дніпропетровській області.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чому Гриневецькому оголошена догана в той час, як за підсумками аналогічної перевірки у Львівській області був звільнений із займаної посади голова обладміністрації, глава координаційного комітету по боротьбі з корупцією й оргзлочинністю при президенті Ольга Колінько сказала, що питання про прийняття конкретних кадрових рішень є компетенцією глави держави.

Вона повідомила, що в ході перевірки в регіоні були виявлені серйозні недоліки в роботі з протидії корупції й оргзлочинності, а також у захисті прав і свобод громадян.

За її словами, вона особисто протягом двох днів прийняла більш 200 громадян. "Більшість звертань громадян на особистому прийомі стосувалися грубого зневажання їхніх прав, байдужого і бездушного, а в окремих випадках навіть цинічного ставлення до їхніх законних вимог", - сказала вона.

Зокрема, за словами Колінько, заступник голови обладміністрації Мірошніков у поточному році не дав жодної відповіді "на звертання з особистого прийому". Ряд скарг про насильство, перевищення службових повноважень, інших протиправних дій працівників міліції були задоволені тільки під час роботи комісії, підкреслила вона. Зокрема, за її словами, комісія виявила, що області більш 4 років діяло кілька злочинних угруповань, що шахрайським способом заволодівали квартирами громадян. Свої квартири втратило більше 100 родин. Протягом 4 років потерпілі безрезультатно ходять по різних інстанціях, підкреслила Колінько.

Вона повідомила, що розслідуванням цієї справи в області вже займаються представники Генпрокуратури України.

За її словами, були також виявлені факти невиконання судових рішень про виплату заробітної плати. Так, працівникам Чорноморського пароплавства з 1998 року не виплачується зарплата при наявності в компанії коштів для цього. Було встановлено, що не виконуються більше 5 тис. виробничих проваджень із цього питання, відзначила Колінько.

Вона також підкреслила, що "робота правоохоронних органів області спрямовується на досягнення статистичного благополуччя" шляхом порушення кримінальних справ з незначних приводів. Зокрема, були порушені кримінальні справи за фактом крадіжки двох гусаків, пограбування на суму 7 грн., у результаті чого неповнолітній злочинець перебуває під вартою. У той же час залишаються нерозкритими за поточний рік 1,3 тис. загальнокарних злочинів і 72,6 тис. - за минулі роки, серед яких 807 навмисних убивств.

Серйозні порушення також були виявлені в роботі Чорноморської регіональної митниці, зокрема, при реалізації конфіскованих контрабандних товарів.

Крім того, були виявлено факти незаконного надання земель санаторно-курортного й природоохоронного призначення в зоні морського узбережжя. Так, за словами Колінько, на території санаторію 4-го управління незаконно виділена ділянка землі біля моря високопоставленому чиновникові з Києва, на якому будується "двоповерхова садиба".

Вона підкреслила, що навіть після здійснення перевірки урядової комісії з фактів виділення земель ситуація не змінилася. "Це пояснюється, насамперед, тим, що самі працівники контролюючих органів, органів місцевого самоврядування, суду, прокуратури мають ділянки на таких територіях", - сказала вона.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...