Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тулуб відхрещується від кримінальних справ навколо "Енергоатому"

Вівторок, 5 серпня 2003, 19:07
У Національній атомній енергогенеруючій компанії "Енергоатом" називають неточними ряд відомостей, поширених в понеділок податковою міліцією Києва.

Київська податкова повідомляла про порушення кримінальних справ за фактами ухилення від сплати податків. "Енергоатом" визнає, що сумнівні махинації дійсно мали місце, однак в той час компанією керували зовсім інші люди.

Зокрема, податківці повідомили про ухилення компанією від сплати податку на прибуток в сумі понад 36 млн. грн. і ПДВ в сумі 105 млн. грн, а $8 млн., за їх даними, вже вийшли з-під державного контролю.

Відділ зв'язків зі ЗМІ "Енергоатому" повідомив, що "згадана інформація містить певні неточності, внаслідок чого складається враження, що "НАЭК Енергоатом" - підприємство, яке злісно порушує закони".

Зокрема, по інформації компанії, виведення про те, що "деякі посадові особи підприємства, починаючи майже з часу його створення, безпідставно завищували вартість ядерного палива, що дозволило спочатку зекономити понад 8 млн. грн.", базується на матеріалах документальної перевірки, проведеної з 20 грудня 1996 року по 1 січня 1999 року.

Крім того, джерелом ствердження податківців про ухилення від сплати податку на прибуток в сумі понад 36 млн. грн. і ПДВ в сумі 105 млн. грн. послужили матеріали іншої документальної перевірки, проведеної в 2000 році, заявляють в "Енергоатомі".

"Однак з невідомих нам причин податкова міліція повністю ігнорує рішення Арбітражного суду Києва (залишене без змін колегією Вищого арбітражного суду України), згідно з яким дії НАЕК "Енергоатом" щодо правильності нарахування податків визнані повністю відповідними до чинного податкового законодавства і, як наслідок, визнані недійсними до нарахування ПДВ в сумі 105 млн. грн. і податок на прибуток в сумі 36,7 млн. грн.", - підкреслили в компанії.

У "Енергоатомі" нагадали, що 14 червня 2001 року прокуратура Миколаївської області за результатами перевірки матеріалів Служби безпеки щодо фактів порушень при реалізації зовнішньоекономічного контракту № ОР-139/99 порушено кримінальну справу № 01900026 за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 165 КК України (редакція 1961 року) за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Південно-Української АЕС і НАЕК "Енергоатом", який лежав в укладенні явно збиткової угоди, що послужило причиною важких наслідків.

У ході розслідування цієї кримінальної справи 17 червня 2002 року прокуратура Миколаївської області винесла постанову про порушення кримінальної справи № 01900035 за статтями 191 ч. 5, 366 ч.2 КК за фактом крадіжки державного майна, а саме грошових коштів Південно-Української АЕС і "Енергоатому" в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становишем за попередньою змовою колишніми керівниками Південно-Українськох АЕС.

Кримінальна справа № 01900026 зараз розглядається місцевим судом Миколаївського району Миколаївської області, а по кримінальній справі № 01900035 проводиться слідство, повідомили в НАЕК.

"Сумнівні махинації з обладнанням дійсно мали місце. Але події розгорталися в 1998-1999 роках, коли і НАЕК "Енергоатом", і Південно-Українську АЕС очолювали інші люди. Саме в ті часи компанію практично довели до банкрутства. Таким чином, правоохоронні органи, як і належить, роблять свою справу, і, сподіваємося, зрештою, притягнуть до відповідальності "героїв", які приводили до банкрутства одну з найпотужніших компаній України", - підкреслили в "Енергоатомі".

З 2002 року компанію "Енергоатом" очолює екс-міністр ПЕК, екс-заступник секретаря РНБО Сергій Тулуб.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ПОДАТКІВЦІ "НАКРИЛИ" НАЕК "ЕНЕРГОАТОМ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...