Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На журналіста Єльцова напали працівники УБОЗу, шукаючи сліди Гончарова?

П'ятниця, 8 серпня 2003, 11:21
Журналіст Олег Єльцов, редактор "України кримінальної", переконаний, що напад на нього у липні місяці був скоєний офіцерами УБОЗу і він пов'язаний зі справою Ігоря Гончарова.

В прямому ефірі радіо "Свобода" Єльцов виклав свою версію загибелі Ігоря Гончарова, людини, яка мала дані про вбивство Георгія Гонгадзе.

На думку журналіста, найголовнішим у листі Гончарова "є свідчення участі певних офіцерів правоохоронних органів у зникненні, у викраденні та вбивстві Гонгадзе".

Він повідомив, що чув це від Гончарова, і просив його оприлюднити "ті матеріали, відеозаписи, аудіозаписи", які є. "Він навіть казав, що знає, де є та людина, жива, одна з живих людей, який був в тій машині, яка вивозила Гонгадзе. Він не погодився на це, він наводив свої аргументи, чому зараз цього не потрібно робити. неодноразово намагався переконати його, що це треба оприлюднити", - заявив Єльцов.

Раніше журналіст співпрацював з Гончаровим. "Він мені дав для опублікування прізвища тих людей, які стежили для Гонгадзе, і це було оприлюднено, і ще це певна інформація була мною оприлюднена з його слів, яка підтвердилася прямо, опосередковано, але вона підтвердилася", - повідомив Єльцов.

Журналіст заявив, що Гончаров "ставився" до нього "з повагою", і "не став би підставляти, якщо він працював на якусь службу". "Більше того, я з цього листа дізнався, що фактично він, очевидно, спас мені життя три роки тому. Знову ж таки, він ніколи про це не говорив, але з листа виходить, що замах готували не на Гонгадзе, а на мене, але мабуть він мав якийсь вплив на цих людей і якусь інформацію про підготовку цього замаху, він сказав, що я дуже там себе інформаційно захистив", - зазначив Єльцов.

Гончаров обіцяв журналістові в разі загрози попередити його і захистити.

У зв'язку з цим Олег Єльцов пов'язує напад на нього, скоєний у липні, зі смертю Гончарова. "Була вже інформація, що Гончаров вмирає, і я припускаю, що була якась "утєчка" інформації, або телефон прослуховували, з ким контактував Гончаров. І очевидно, була інформація, що він готує оприлюднити ту інформацію, яку дуже не хоче почути УБОЗ, і ті документи", - вважає Єльцов.

"Очевидно, вони прорахували, що я найбільш близька для нього людина. І вони вирішили, що я, принаймні, знаю, де ховаються ці документи. Знаєте, спочатку знепритомніти людину електрошокером, потім занести її в хату, спокійненько з нею говорити і дізнатися за допомогою залізної труби можна будь-що. Більше того, я вперше, що сказав слідчим, я переконаний, це не були бандити, не п’янички. Я одразу сказав - це є офіцери, чи колишні, чи нинішні спецпідрозділів, перевіряйте їх. Я наполягав на цьому, проте це ніде не записано у моїх свідченнях", - повідомив Єльцов.

Також на думку головного редактора "України кримінальної", події у справі Гонгадзе-Гончаров не матимуть жодного розвитку "ні на найближчі дні, ні на найближчі роки".

"Мінімальний строк, коли щось може посунутися, це 2 роки, коли відбудуться вибори і щось реально змінить влада. Зараз повний "бєспрєдєл" влади, а саме правоохоронних органів. Ніхто не буде їх перевіряти так само, як ніхто не буде реально розслідувати справу Гонгадзе", - вважає Єльцов .

Юрист Інституту Масової Інформації Марія Самбур в ефірі повідомила, що в отриманих від Гончарова матеріалах "йде мова про замовників і виконавців вбивства Гонгадзе, де і як це відбувалося. І те, що Гончаров звертався офіційно до слідчого, який вів його справу, що він хоче дати покази саме по цій справі і писав офіційні заяви до Генпрокурора. Слідством йому було відмовлено у прийнятті від нього свідчень, а тому він якимось чином передав на волю ці листи, щоб після його смерті інформація не пішла разом з ним з цього світу".

Самбур також підкреслила, "що в тих матеріалах, які отримав ІМІ від Гончарова, ніде не зазначено, що організатором вбивства Гонгадзе виступав президент України Леонід Кучма. Ніде там цього не згадується".

Юрист ІМІ також зазначила, що не знає людей, які надіслали листа на адресу ІМІ. "Я розуміла, що це не Гончаров, бо його вже не було в живих. Мабуть це людина, якій він довіряв, залишив багато інформації, що має бути оприлюднена належним чином", - зазначила вона.

Марія Самбур також повідомила, що у Генпрокуратурі, коли ІМІ передав копії документів, цікавилися тільки тим "як ми її отримали". "Від нас не вимагали не називати, з якого поштового відділення це прийшло, або хто нам передав, таких питань до нас не ставили. Єдиним питанням було Генпрокуратури, чи можемо ми віддати їм ці листи, і навіть вони нас зрозуміли, коли ми сказали, що оригінали віддавати ми не будемо, ми їх віддамо тільки в судовому засіданні", - сказала вона.

Журналісти "Свободи" повідомили, що звертались за коментарем до заступника генпрокурора Святослава Піскуна Віктора Шокіна, але він відмовився, посилаючись на те, що перебуває у відпустці.

Читайте також:

Підозрюваному у вбивстві Гонгадзе "допомогли" померти – адвокат

Заява Ігоря Гончарова до громадськості

Чи мовчав головний свідок у справі Гонгадзе - 2?

Чи мовчав головний свідок у справі Гонгадзе?

Олег Єльцов: Мене залякували. А от чому залякували – ніхто не сказав

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування