Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Джордж Буш підпав під цензуру адміністрації Кучми

П'ятниця, 8 серпня 2003, 18:27
Апарат Леоніда Кучми "трохи" перегнув палку у боротьбі за чистоту боса. Адміністрація президента наважилася… піддати цензурі лист Джорджа Буша до українського "гаранта".

Всім зрозуміло, що лист Буша до Кучми – це завжди позитивний PR вітчизняного лідера, з огляду на складну історію відносин цієї пари. Празьке приниження Леоніда Даниловича "розсадкою по-французьки", тільки щоб він не сидів за 3 метри від Буша, завоювала гідне місце у підручниках дипломатії. І ось тепер у літопис української новітньої історії ризикує потрапить інший трюк – значно менш витончений.

Банкова приховала від українського народу зміст послання американського президента до Кучми. Два дні тому прес-служба Кучми поширила радісну новину про теплу звістку з Білого дому. "Президент США Джордж Буш високо оцінює і висловлює подяку за внесок України у встановлення миру й стабільності в Іраку", - ішлося у повідомленні.

Зміст листа Буша викладався у п'яти абзацах, які наче сперечалися один із одним у компліментарності. Тут вам і переконання Буша в тому, що Україна зробила "важливий внесок у стабілізацію Іраку", і "незмінність підтримки України на шляху інтеграції до європейських і євроатлантичних структур", і навіть підтримка заяв президентів України й Польщі з нагоди подій на Волині.

Без сумніву, все це цікаво. Але, як виявилось, адміністрація президента "забула" повідомити одну дуже актуальну частину листа Буша. Де ішлося про вибори-2004.

"Українська правда" зв'язалася з прес-службою посольства США. На питання про зміст послання американського лідера почула від речника диппредставництва таке:

"У листі президента Буша президенту Кучмі від 4 серпня висловлюється вдячність за внесок у стабілізаційні сили в Іраку і вказується, що Україна надає третій за кількісним складом неамериканський контингент, пропустивши уперед лише Британію та Польщу.

Також у листі наголошувалося на важливості для України просуватися шляхом демократичних і ринкових реформ, і зокрема – провести вільні й чесні вибори в 2004 році.

Президент Буш привітав нещодавню заяву президента Кучми, що наступні вибори відбудеться згідно з графіком у 2004 році. Американський лідер також сказав, що продовження президентських чи парламентських повноважень суперечило б духу демократії.

Президент Буш також повідомив, що вільні, чесні і прозорі вибори з необмеженим доступом преси мали б позитивний вплив на відносини України зі США та Європою".


Різницю відчути легко? У версії Банкової Буш ледь молодшим братом Кучму не називає. Що створює ілюзію про всепрощення поведінки українського колеги. Насправді ж Буш послав серйозне застереження щодо президентської кампанії.

Фактично ця заява Буша не просто ставить Кучму перед вибором – або чесні вибори, або сварка з Вашингтоном. Насправді вона ламає спроби Банкової переконати як народ, так і еліту, що з Америкою в Кучми тепер бурхливий роман. І в обмін на Ірак Вашингтон закриватиме очі на внутрішні процеси в України

Нинішня команда Кучми звичайно може прореагувати на цей лист гнівною заявою Асоціації працівників ЗМІ з вимогою – ну, принаймні, каструвати Буша. Але ж у такому випадку не можна приховувати від народу як американський "ковбой" підло втручається у внутрішні справи України!

"Українська правда" намагалася з'ясувати, як із послання Буша випала така важлива частина.

Прес-секретар Кучми Олена Громницька, яка, власне, і надиктовувала "Інтерфаксу" новину про ніжний лист Буша, у коментарі не була щедрою. "Та інформація, яка у нас була, ми її і запустили".

У МЗС же повідомили, що до цієї інформації не мають відношення. Речник Міністерства закордонних справ Маркіян Лубківський розповів про процедуру, як передаються листи від одного президента до іншого.

"Як правило, лист потрапляє до МЗС або від посла США в Україні, або від українського посла в Америці. Потім ми робимо переклад і передаємо до адміністрації президента сам лист, його переклад і свій супровідний лист".

За словами Лубківського, зазвичай використовується така процедура. Як було у випадку із останнім листом Буша до Кучми, він не зміг уточнити.

Проте Лубківський точно знає, що вони не передавали до прес-служби президента ніяких повідомлень про лист. "Бо це було б порушення процедури".

Зі сказаного зрозуміло, що вийшов з МЗС лист Буша ще цілий, а з прес-служби Кучми пішов уже обрізаним. І слова про вибори-2004 загубилися в коридорах адміністрації президента. Точніше, в її кабінетах.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування