Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун хоче знищити демократичне завоювання України

Понеділок, 1 вересня 2003, 16:56
Генеральний прокурор України Святослав Піскун критично висловлюється про існуючу рівність у судовому процесі представників обвинувачення і захисту, а також вважає за необхідне поновлення прокурорського нагляду за судовими рішеннями.

"Прокурор перестав бути активною стороною процесу в суді. Він став пасивною стороною в процесі", - сказав генпрокурор в інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві по закінченні церемонії початку навчального року в Академії прокуратури України.

Піскун відзначив, що в даний час прокурор має в суді такі ж права, як і адвокат.

"Він підтримує обвинувачення, робить зауваження, має право клопотати, клопотати, клопотати. Таке ж право клопотати має й адвокат. Але все-таки прокурор захищає інтереси держави і потерпілого, який не може собі найняти адвоката.

Чому він поставлений у такі ж рамки, як поставлений, наприклад, адвокат?
Я вважаю, що прокурор повинен мати більше процесуальних прав, він повинен, так би мовити, більш активно в суді захищати інтереси громадянина і держави", - сказав генпрокурор.

Піскун також відзначив, що хотів би повернути систему нагляду за судовими рішеннями. "Сьогодні прокуратуру позбавили права нагляду за судами. Де сьогодні наприкінці ставиться крапка в справах, якими займаються правоохоронні органи? У судах", - сказав він, підкресливши, що вважає передчасним позбавлення прокуратури такого права.

Генпрокурор відзначив, що неодноразово спілкувався з представниками апеляційних судів, які говорили йому, що "якби ще, коли справа розглядалася в районному суді, зупинили (представники прокуратури) свавілля судді або незаконне рішення, то нам (судам вищих інстанцій) було б менше роботи". "А так кожна практично справа попадає в Апеляційний суд і там розглядається, а суди перевантажені", - сказав Піскун.

"Немає ще одного виду впливу на суд - об'єктивного, з боку прокуратури, з боку державного захисту", - підкреслив генпрокурор.

Виступаючи на церемонії початку навчального року в Академії прокуратури України, Піскун також відзначив, що вважає в даний час передчасним позбавлення прокуратури функції слідства. "Сьогодні передчасно говорити про те, що слідство з органів прокуратури необхідно комусь віддавати", - сказав він, відповідаючи на питання студентів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування