Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ліквідація "проблеми Ющенка": модернізований сценарій

П'ятниця, 19 вересня 2003, 09:00
У фракцій більшості несподіване загострення старої хвороби – нові, вже четверті зміни до Конституції. Зміни дуже мінімальні – але дуже важливі. А давайте оберемо президента в парламенті не у 2006, а у 2004? А давайте перейдемо на пропорційні вибори не в березні 2006, а у жовтні 2007?

Такі новації запропоновано внести до перехідних положень законопроекту, який у серпні Медведчук узгоджував із Морозом і Симоненком, і який у вересні направили до Конституційного суду за підписами більшовиків і комуністів.

Ініціатором змін до законопроекту був такий організм, як "координаційна рада парламентської більшості". "Вона відбулася ще три тижні тому, коли був перший варіант реформи. Ці пропозиції тоді не знайшли підтримки", - розповів Степан Гавриш. І продовжив про несподівану зміну настрою: "Після цього ми прийшли до висновку, що таку пропозицію треба внести, щоб задовольнити позицію багатьох членів парламентської більшості".

У вівторок відбулася координаційна рада більшості, де нові правки до законопроекту "підтримали всі фракції", розповів лідер фракції "Трудова Україна-ПППУ" Ігор Шаров. Щоправда, що значить "підтримали всі фракції", незрозуміло. Кореспондент "УП" підійшов у парламенті до лідерок "Регіонів України" Раїси Богатирьової та аграрників Катерини Ващук. І та, і друга сказали, що в очі нічого ще не бачили.

"Ми повідомили про ці пропозиції президенту телефоном, і він ніяких застережень не висловив", - заявив також Гавриш.

На думку Шарова, після правок новий законопроект змін до Конституції – "це більш реальний варіант, який підтримують і мажоритарні депутати".

Шаров мав на увазі, що відстрочка партійних виборів на півтора роки має бути передихом для тих неспритних більшовиків, які досі так і не прилаштувалися до жодної партії. В принципі, "донецькі" чи, наприклад, той же Гавриш готові були б зарити куди поглибше ідею про партійні вибори. Але цю норму вимагає СДПУ(О). І це є умовою переговорів з КПУ й СПУ на підтримку змін Конституції.

Щоправда, лідер комуністів Петро Симоненко відразу заявив: "Ми категорично проти продовження повноважень чинної Верховної Ради до 2007 року". Проти пролонгації нинішніх депутатів і соціалісти.

Друге нововведення – ідея з виборами президента у парламенті вже у 2004 – взагалі пришита білими нитками. А прикриває ця заплатка величезне побоювання приходу Ющенка вже через рік.

Що цікаво, і друга нова пропозиція – обирати президента в 2004 у парламенті – теж не сприймається соціалістами і комуністами.

"Сумнів викликає те, що ця Верховна Рада, з урахуванням мажоритарної частини, яка входить до пропрезидентської більшості, не відповідає інтересам народу", - заявив Симоненко. "Старі зміни Конституції, ініційовані владою – це був перехід від трагедії до комедії. Ці нові зміни – це вже фарс", - сказав Юрій Луценко з СПУ.

Після цього складно зрозуміти, з якою метою вносяться ці зміни до законопроекту. Без СПУ й КПУ більшовики можуть розраховувати на свої 241 плюс/мінус 10. При необхідному мінімумі у 300 голосів.

Хоча політолог Кость Бондаренко бачить для зміненого законопроекту найкращі перспективи.

"90% більшовиків і до половини меншості можуть протягнути голосування цього переробленого проекту. Він відповідає парламентській республіці, яку декларували соціалісти і комуністи.

Крім того, цей сценарій містить чудові можливості для збагачення депутатів. Припустимо, наступного року відбуваються президентські вибори у парламенті. У Верховну Раду кидаються величезні гроші. Крім того, депутати продовжують свої повноваження на 1,5 роки. Це теж суттєвий момент.

Далі, у 2007 році, відбуваються вибори за пропорційною системою, до яких найбільше готові СДПУ(О), КПУ, Партія регіонів. А якщо буде вирішено допустити до виборів тільки партії, а не блоки, то виникають серйозні проблеми на правому фланзі, перегрупування, перереєстрація... І можна тільки уявити, яким буде новий парламент.

Навіть якщо президентом у 2004 стане Ющенко, то за цього сценарію дуже проблематично, що він буде у парламенті у 2007. Зате у Леоніда Кучми є шанс претендувати на якусь посаду".

Сам Віктор Ющенко розуміє, що гра іде проти нього. "Нова ініціатива – це ті ж яйця, тільки вид збоку. Ситуація, яка виникає навіть по третьому законопроекту, все одно робить примарним для нинішньої влади обрання свого президента у парламенті в 2006 році. Тому розробили сценарій, де роздають морквинки прихильникам цієї концепції – і тому з'являється норма, що повноваження тих депутатів, які голосуватимуть за такі рішення, продовжаться до 2007 року. Чотири роки мало для депутатів, щоб розкрити свої програми!".

"Проект спрямований персонально проти Ющенка", - також вважає політолог Віктор Небоженко. "Вочевидь, у правлячому блоці вважають, що якщо Ющенку дати навіть два роки перепочинку, то за ці два роки він устигне переломити загальну думку і залучити сьогоднішню більшість, яка не має своєї думки і буде переходити від одного президента до іншого".

"Друга мета – ретельно приховувана боротьба за крісло сильного прем'єра, а не за місце президента. Якщо ми обираємо президента парламентом у жовтні 2004 року, то ми повинні переобрати прем'єр-міністра – за Конституцією. Таким чином, "есдеки" ("есдеки" як назва штабу влади) планують позбутися Януковича, адже йому запропонують пройти процедуру переобрання. А він її не пройде.

"Есдеки" нарешті, повинні вирішити, або вони борються з Ющенком, не пускаючи його в президенти, або з донецькими, намагаючись скинути Януковича. Але одночасно двох цілей досягти не можна.

Донецьким слід взяти участь у тому, щоб залишити Ющенка президентом, а на другому етапі допомогти залишитися Януковичу. Не забувайте, що Верховна Рада тільки два рази діяла, як парламент – 14 грудня, коли розблокувала роботу, і другий раз у липні, коли вирішила направити 2 законопроекти до Конституційного суду. При чому в обох випадках пожвавлення парламенту відбулося тому, що поглумилися над "есдеками".

Ті, хто це придумав і передав Гавришу на оприлюднення цей новий законопроект, можуть самі серйозно постраждати. Тому що, попри хитрі плани "есдеків", знову може організуватися одноразова більшість з "Нашої України" і донецьких, без "есдеків". Хоча це дуже малоймовірно".

Загалом, на думку Небоженка, ситуація може привести до "ескалації законопроектів" – по одному новому на місяць. Але триватиме це не довго: "Може, буде ще один проект, а потім країна буде готуватися до свят, і їй стане не до реформи".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...