Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Знімати моніторинг з України недоцільно – Северінсен

Неділя, 28 вересня 2003, 14:28
До президентських виборів 2004 року моніторинг Ради Європи з України знімати недоцільно.

Таку думку висловила в інтерв'ю журналістам член Моніторингового комітету РЄ, доповідач по Україні Ханне Северінсен.

Северінсен розповіла, що її щойно передали пропозиції української делегації по проекту резолюції по Україні. Вона проглянула деякі з них і вважає, що з певними пропозиціями можна погодитися, особливо з тими поправками, що подають більш свіжу інформацію, тому що звіт доповідачів готувався у листопаді минулого року і був остаточно затверджений ще у травні поточного року. Але з головною пропозицією української делегації - про зняття моніторингу - доповідачі ПАРЄ по Україні не погоджуються. "Я не думаю, що нам слід робити це, тому що за рік будуть дуже важливі президентські вибори. А ці вибори багато означають для майбутнього України, тому, аби забезпечити чесні та вільні вибори, свободу преси, нам слід продовжити моніторинг", – сказала Северінсен.

Вона також висловилась проти автоматичного припинення моніторингу за умови прийняття Україною необхідних законів. "Я буду проти цього. Я думаю, що наступного року, коли президентські вибори будуть позаду, тоді ми побачимо, чи будемо ми мати на той момент чесні та відкриті вибори, а ситуація зі ЗМІ поліпшиться, тоді нам слід подумати про припинення моніторингу", – підкреслила доповідачка по Україні.

Северінсен пояснила, що попередні президентські і парламентські вибори в Україні не були справді, вільними та чесними, "а нам слід побачити принаймні одні такі вибори, перш ніж ми припинимо моніторинг. Це - головна причина".

За її словами, Україна хоче бути справжнім членом Ради Європи, і це те, чого очікують усі люди: жити в умовах демократії, обирати президента та Верховну Раду за вільним волевиявленням народу.

Северінсен позитивно оцінила проведену парламентом роботу: "Я вважаю, що Верховна Рада зробила багато позитивної роботи, прийняла багато законів, хоч і пройшло багато часу, але вона це зробила. І нам слід дивитися на це як на позитивну річ. Але за цим має йти виконання законів. Недостатньо мати хороші закони, слід подбати про те, щоб вони виконувалися".

Доповідачка висловила задоволення інформацією генерального прокурора України Святослава Піскуна, у тому числі про знайдення вбивць журналіста Ігоря Александрова і майже розкриття справи Георгія Гонгадзе. "Я б хотіла, щоб це так і було", - сказала Северінсен, і додала: "Ми побачимо, що він (Піскун) нам надішле письмовий звіт, і можливо, ми виправимо резолюцію у світлі того, що є тепер правдою".

Як повідомлялося раніше, члени української постійної делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи пропонують сесії ПАРЄ ухвалити рішення про перехід від процедури моніторингу за виконанням Україною своїх зобов'язань до процедури "постмоніторингового діалогу".

За словами члена постійної української делегації в ПАРЄ Анатолія Раханського, українська сторона підготувала до проекту резолюції по Україні велику кількість поправок. Головна з пропозицій українських депутатів полягає в знятті з України процедури моніторингу й переведення її в постмоніторингове спостереження. Ця пропозиція депутати обґрунтовують тим, що Україна виконала переважну кількість зобов'язань, узятих на себе перед вступом до Ради Європи. Раханський нагадав, що із понад 30 пунктів на сьогодні залишаються невиконаними тільки три. Зокрема, не прийняті Кримінально-процесуальний і цивільно-процесуальний кодекси і не реформована пенітенціарна система. При цьому депутат підкреслив, що кодекси Верховна Рада повинна прийняти в жовтні-листопаді поточного року.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...