Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко передала Лазаренку "в конверті" $86 мільйонів

Середа, 3 вересня 2003, 19:16
Генеральна прокуратура України зібрала докази для обвинувачення Юлії Тимошенко в даванні хабара екс-прем'єру Павлу Лазаренку на суму $86 млн. 880 тис.

"Протягом 1996 року Юлія Тимошенко перерахувала з рахунку в кіпрському банку компанії "Somolli Enterprises Limited", що належала їй, $86 млн. 880 тис. на особисті кодовані рахунки Павла Лазаренка через рахунки офшорних компаній і кодовий рахунок його помічника Петра Кириченка в польських і швейцарських банках", - сказав у середу в Києві на прес-конференції перший заступник начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Андрій Хочунський.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", конкретна сума хабара, яка була встановлена слідством у справі Тимошенко, була названа в 2000 році заступником генерального прокурора Миколою Обиходом і складала $4,6 млн.

Хабарі переводилися на особисті розрахункові рахунки Лазаренка в банки за кордоном. Перший хабар склав $1 млн., другий – таку ж суму ($1 млн.), і третій - $2,6 млн.

Як підкреслив у середу Хочунський, Юлія Тимошенко "використовувала корумповані зв'язки з Павлом Лазаренком, коли він обіймав посади першого віце-прем'єра й прем'єр-міністра".

"Вона давала йому хабара за створення для ЄЕСУ найбільш сприятливих умов ведення фінансово-господарської діяльності на газовому ринку України й сприяння становленню монопольного становища цієї компанії", - відзначив представник Генпрокуратури.

За його словами, зібрані під час досудового слідства докази також дають підстави пред'явити Тимошенко обвинувачення в скоєнні, як особисто, так і за співучасті інших осіб, ряду злочинів, зокрема, присвоєнні шляхом зловживання службовим становищем у 1996-1997 роках чужого майна – коштів від реалізації споживачами України російського природного газу в особливо великих розмірах на загальну суму $2 млрд. 251 млн. 221 тис. 873,6 і приховуванні валютного виторгу ЄЕСУ на загальну суму понад $1 млрд. і ряд інших.

Як повідомляє щотижневик "Столичні новини", генпрокурор України Святослав Піскун повідомив днями журналістам, що в липні виявлено рахунок екс-прем'єра на суму $54 млн. у Ліхтенштейні.

Ці гроші були перераховані з рахунків ЄЕСУ. Американський суд, за словами генпрокурора, врахує і цей факт. За словами Піскуна, Лазаренко, перебуваючи у в'язниці, тільки в 1999 році заплатив $10 млн. своїм адвокатам і "примудрився купити на $11 млн. акції ряду швейцарських компаній".

"Напрошується питання, звідки в Павла Івановича гроші, коли його рахунки заблоковані? До речі, нас підтримали багато банків, у яких є рахунки Лазаренка на $280 млн. Жодна країна не віддала ці гроші США як заставу. Тому та застава, за якою Лазаренку змінено запобіжний захід, досі не внесена до казначейства Америки", - повідомив генпрокурор.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...