Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вимагає компенсації за розширення ЄС

Вівторок, 30 вересня 2003, 17:12
Україна наполягатиме на компенсації можливих негативних наслідків розширення Європейського Союзу у травні 2004 року, коли до нього приєднається 10 нових членів.

Про це у вівторок в інтерв'ю журналістам сказав перший заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий після завершення зустрічі прем'єр-міністра України Віктора Януковича з делегацією Європейського Парламенту, яка перебуває з візитом в Україні.

"Сьогодні країни-кандидати, вступаючи в ЄС, вводять візовий режим, припиняють дію угод про вільну торгівлю, але ж ми (Україна) втрачаємо від цього, і ми вправі вимагати, щоб в протоколі про приєднання конкретних країн до ЄС був прописаний механізм, як буде компенсуватися ця нова ситуація", - сказав Чалий.

Зазначений механізм, за словами заступника міністра, Україна вбачає в приєднанні кожної країни-кандидата на вступ в ЄС до існуючої між Україною і ЄС Угоди про партнерство й співробітництво.

Чалий зазначив, що під час зустрічі з представниками Європарламенту Янукович наголосив, що "баланс між вступом цих країн до Європейського Союзу і їх приєднанням до Угоди про партнерство й співробітництво буде предметом подальших переговорів".

За словами Чалого, Україна ставить питання про те, що сторони повинні "виклики" розширення ЄС трансформувати в "позитивні здобутки".

Наприклад, сьогодні Україна заявляє про необхідність трансформації інструментів технічної допомоги ЄС в такі, які б реально допомогли добудувати інфраструктуру спільного кордону з Україною. За словами Чалого, програми "Тасіs" сьогодні мало, щоб на адекватному рівні розбудувати спільний кордон.

"Тому ми вимагаємо нових інструментів – фінансових і технічних, які б допомогли нам на спільних засадах розбудувати кордон, тобто йдеться про використання нових програм Європейського Союзу", - сказав Чалий.

Крім того, він наголосив на бажанні України мати конкретний діалог з ЄС щодо спрощення візових процедур для громадян України, наприклад – поширити "польський експеримент" на всі сусідні з Україною держави.

Також, за словами Чалого, Україна хоче попередити "шок для українського бізнесу", який матиме місце при введенні через розширення ЄС нової форми декларації, нових форм доступу українських товарів до європейських ринків. Зазначивши, що Україна нарощуватиме темпи своєї присутності на ринках ЄС, Чалий підкреслив, що все ж таки цей "шок від розширення ЄС" може мати для економіки України негативні наслідки.

Чалий зазначив, що під час зустрічі з представниками Європарламенту український прем'єр наголосив, що в контексті існуючої дискусії у суспільстві щодо майбутніх стратегічних шляхів розвитку України ці наслідки матимуть "дуже несприятливий" характер.

Водночас, Чалий підкреслив, що під час зустрічі українська сторона підтвердила, що стратегічним залишається курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, і тому сторони повинні зробити все, щоб наслідки розширення ЄС сприймалися в позитивному балансі, а не негативно, що може призвести до певних проблем в середині України стосовно захисту й просування її євроінтеграційного курсу.

Коментуючи зустріч, Чалий зазначив, що йому було "дуже приємно" почути від представників Європарламенту заяви про те, що ЄС "дуже затримав питання стосовно певного, конкретного сигналу щодо європейських перспектив України".

За словами Чалого, голова делегації Ян-Марінус Вірсма заявив, що сьогодні ЄС потребує, як ніколи, чіткої і довгострокової стратегії й політики стосовно відносин з Україною.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...