Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія програла реверс "Одеса-Броди"?

Субота, 6 вересня 2003, 16:49
Існують всі передумови, щоб почати використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в європейському напрямі вже цього року. Про це на прес-конференції під час Міжнародного економічного форуму в польському місті Криниця повідомив президент "Укртранснафти" Олександр Тодійчук.

Він наголосив, що "до жовтня нафта буде вже у трубі". Тодійчук зазначив, що йдеться про технологічну нафту.

Тодійчук подвідомив, що підписані вже "два контракти, які дублюють один одного, на заповнення технологічною нафтою". Він відмовився повідомити деталі угод, проте зазначив, що вони подані на ознайомлення українському уряду та президенту.

За його словами, вже "підписані протоколи на прокачку 5 млн. тонн нафти по трубі до переробних заводів у Дрогобичі, Надвірній та у Чехіїї".

Тодійчук також повідомив, що нафтопроводом буде транспортуватися легка каспійська нафта, а також мікси із каспійських нафт. До Одеси вони доставлятимуться танкерами.

Інший учасник прес-конференції заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий сказав, що під час форуму представники України та Польщі "обоговорили проект міжурядової угоди, яка закріпить положення щодо продовження нафтопроводу до Польщі й інтергує його у польську систему газопостачання".

Головними результатами, зазначив Чалий, є те, що "частина нафти може бути транспортована залізницею, зокрема з Брод до польських нафтопереробних заводів".

"Ми обговорили конкретне технічне завдання і те, яким чином використаємо 3 млн. євро допомоги ЄС для підтримки україно-польського проекту", - сказав заступник міністра.

Як повідомив Фоазі Бенсарса, представник Єврокомісії, під час візиту до України комісара ЄС з питань енергетики та транспорту Лойоли де Паласіо 20-21 жовтня, буде продемонстровано можливості постачання нафти з Одеси в Броди і далі у Польщу залізницею у цистернах.

За його словами, за допомогою залізниці планується прокачати до 100 тисяч тонн нафти, а у наступному році півмільйона тонн.

Міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов також повідомив на прес-конференції, що була "продемонстрована чітка політична підтимка з боку ЄС і Польщі" у прагненні якнайшвидше почати використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в європейському напрямку.

Коментуючи питання реверсу, Єрмілов зазначив, що Україна звертатиме увагу перш за все на питання рентабельності нафтопроводу. "Якщо наберуться конракти на прокачку 9 мільйонів тонн, будемо качати в Європу, якщо будуть представлені аргументи – буде реверс".

"Все залежить від покупки Європи. Якщо нафта потрібна – підписуйте контракти, якщо ні – буде реверс", - зазначив Єрмілов.

"Українська правда", Криниця, Польща


Поїздка журналістів на економічний форум у Криниці здійснена за підтримки фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування