Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма: в політреформі питання стоїть "або-або"

Понеділок, 8 вересня 2003, 12:03
Президент України Леонід Кучма сподівається, що політичні сили в парламенті зможуть ухвалити рішення, яке забезпечує реалізацію конституційної реформи в країні.

Про це Кучма сказав в інтерв'ю журналістам у понеділок у Щолкіно.

Сьогодні, за його словами, "питання стоїть "або-або": або ми її (реформу) робимо, не заговорюючи, і забезпечуємо стабільний і подальший розвиток країни", або, "якщо цього не станеться, знову будуть кулачні бої, якщо не більше".

"Сподіваюся, що в політичних сил у парламенті вистачить мудрості, щоб знайти рішення, яке забезпечить реалізацію реформи", - підкреслив Кучма.

Він відзначив, що сьогодні ряд політичних сил виступає за посилення президентських повноважень, тоді як у 2000 році вони наполягали на перетворенні України на парламентсько-президентську республіку, посилаючись, як у першому, так і в другому випадку, на досвід інших країн.

"Я вважаю, що нам потрібно керуватися своїм розумом. Думаю, в українців його досить - і жити своїм розумом. Тоді усе в нас буде в порядку", - сказав президент.

Кучма знову підкреслив, що головним у конституційній реформі для нього є формування відповідальної влади, "щоб була парламентська коаліція, і вона формувала уряд".

Разом з тим, на його думку, у випадку реалізації конституційної реформи в президента залишається "головний важіль впливу на парламент - право розпускати" Верховну Раду.

Глава держави відзначив, що відповідно до останнього проекту конституційної реформи в президента залишається право призначати керівників силових структур, впливати на питання забезпечення національної безпеки через Раду національної безпеки й оборони України, а також відповідати за зовнішню політику країни.

"У президента Польщі менше повноважень, ніж ті, які закладаються в змінах до нашої Конституції", - сказав Кучма.

Як повідомлялося, у новому законопроекті про внесення змін до Конституції, пропонується з 2006 року перейти до виборів президента Верховною Радою (не менше 2/3 голосів). Парламент буде обиратися на основі пропорційної системи.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування