Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поляки ввели візи. Але обіцяють не забувати про Україну в ЄС

Середа, 1 жовтня 2003, 11:50
Візовий режим між Україною й Польщею починає діяти із середи, 1 жовтня. Одночасно візовий режим уводиться польською стороною з Росією й Білорусією.

Як запевняють польські політики й урядовці, в інтересах обох країн зробити візовий режим найменш відчутним.

Поляки також не приховують, що задоволені тим, що вдалося обумовити так званий "український варіант" - безкоштовне отримання українцями польських віз і в'їзд поляків до України без віз, повідомляє Українська служба ВВС.

Провідні польські політики неодноразово заявляли, що Польща, як член Євросоюзу, намагатиметься впливати на Брюссель, щоби його представники дедалі більше працювали задля зміцнення тих політичних сил в Україні, які бажають інтеграції з Європейським Союзом.

Натомість, на думку колишнього міністра закордонних справ Польщі Броніслава Ґеремека, коли ідеться про відносини між Польщею і Росією не в інтересах Польщі була б інтеграція Російської Федерації до ЄС.

Поляки протестували і проти заяв із Москви про те, що Росія намагатиметься стати членом НАТО.

Тим часом, на думку польських економістів, найвагомішими чинниками в відносинах Польщі і України є прикордонна торгівля і трудова міграція. Підприємці, які працюють у східних воєводствах, виживають, головно, за рахунок торгівлі з Україною.

На малих польських підприємствах, де виробляють меблі і харчові продукти, усвідомлюють, що буде дуже важко виходити на західні ринки: знадобиться набагато більше капіталовкладень і підвищення якості продукції.

І польські, і українські дрібні підприємці кажуть, що потреба отримувати навіть безкоштовні візи ускладнить контакти між ними. Власники польських оптових складів знають, що обсяги їхніх продажів українцям мають впасти - просто тому, що українців, очевидно, у східних воєводствах Польщі тепер поменшає.

Експерти у Варшаві вважають, проте, що з плином часу візовий режим не буде вже так негативно впливати на стан торгівлі, бо підприємці, які витримають труднощі початкового періоду, отримають довгострокові візи.

Ініціатором введення візового режиму з Україною, Білорусією та Росією виступила Польща, яка у зв'язку з майбутнім у травні 2004 року вступом до Євросоюзу повинна приєднається до Шенгенських угод. Раніше до такого кроку вдалися інші країни-кандидати на вступ у ЄС, зокрема Чехія, Словаччина, а Угорщина має намір увести візовий режим з 1 листопада.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...