Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Варшава вводить візи зі східними сусідами

Середа, 1 жовтня 2003, 19:31
Вони стосуватимуться Росії, України й Білорусі.
Цей захід дозволить боротися з незаконними перевезеннями


Вступ до Європейського союзу змушує Польщу із сьогоднішнього дня (1 жовтня) ввести візи із трьома східними сусідами: Росією (Калінінград), Україною та Білоруссю. Маленька революція в повсякденному житті цих країн, колись членів оборонного Варшавського договору, покликана захистити в майбутньому східні кордони Європейського союзу, після того як 1 травня 2004 до нього приєднається десять нових країн і підготує вступ Польщі до Шенгенської зони приблизно в 2006.

Через історичні зв'язки Польща зберігає привілейований статус для українців, які отримуватимуть безкоштовні візи, на противагу від росіян і білорусів. "В 1945, за наказом Сталіна Польща була пересунута на 200 кілометрів на захід. Але по обидва боки кордону населення добре знайоме і зберігає тісні стосунки", пояснює дипломат.

Насправді, 12-15 мільйонів осіб на рік перетинають 1 350–кілометровий кордон із Білорусією та Україною. Людська міграція породжує численні комерційні зв'язки, законні чи ні. Для перших "введення віз не означає, що торгівля буде зупинена. Навпаки, потоки будуть регуляризовані", стверджує експерт із митної справи, який прогнозує "маргінальний" ефект цього нововведення на торгових зв'язків. Торгівля Варшави з цими східними країнами залишиться такою як була. В середньому, за останні 5 років на ЄС припадає майже 65% польського як експорту, так і імпорту. Україна й Росія знаходяться на 7-му та 8-му місці у списку партнерів Польщі (3% і 2,9% товарообігу відповідно).

Натомість, запровадження віз матиме "важливий" вплив, вважає той же експерт, на різноманітні транскордонні перевезення (зокрема алкоголю, цигарок, палива...), що становили за даними Польського інституту досліджень в 2002 році 700 млн. євро.

"Важливий контрольно-пропускний пункт, такий як Медика, що знаходиться поблизу українського міста Львова, пропускає щорічно близько 300 000 машин, 20 000 автобусів, 22 000 вантажівок. З них 95% везуть до Польщі цигарки та алкоголь, який митники називають "мурашиним трафіком". Обов'язковість візи, яка видається за наявності паспорту, покликана стримати цей рух. Але все залежатиме від політики, більш чи менш гнучкої, проваджуваної вищим керівництвом", продовжує експерт.

Ці перевезення живляться із значної різниці в цінах між сусідніми країнами: наприклад, пачка "Мальборо" коштує в Україні 0,80 євро, у Польщі 1,40 євро і ...7,80 євро у Британії – звичному пункті призначення цього трафіку!

Варшава готується до зміцнення східних кордонів: "У цьому році ми залучили 1 325 призовників. Те саме ми робитимемо в 2004, а в 2005-му подвоїмо їх кількість, запевнив міністр закордонних справ Кристоф Янік la Tribune.

Ален Барон, la Tribune


Читайте також:

Поляки ввели візи. Але обіцяють не забувати про Україну в ЄС


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування