Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гербсту дивно, що за рік до виборів президента хочуть зробити королевою

Субота, 18 жовтня 2003, 14:43
Посол США в Україні Джон Гербст вважає "незвичайним явищем" можливу зміну системи обрання президента України "за рік до виборів".

В інтерв'ю тижневикові "Дзеркало тижня" на питання про пропозицію обирати українського президента у Верховній Раді, Гербс підкреслив, що для США "найважливіше - проведення прозорих виборів у 2004 році".

"Хоча, повинен зазначити, зміна системи обрання глави держави за рік до виборів - явище, скажімо так, незвичайне", - додав він.

Він повідомив, що американська сторона "безумовно" буде брати участь у моніторингу виборчої кампанії в Україні 2004 року, однак "у якій конкретно формі - ще не визначилися".

Відповідаючи на питання про те, як у США може бути сприйняте можливе рішення Леоніда Кучми балотуватися втретє, посол нагадав публічні заяви українського лідера про те, що він не збирається балотуватися.

"Поки що я не знаю жодного факту, який підтверджує те, що президент Кучма буде боротися за третій термін. Тому оцінювати гіпотетичну ситуацію я б не став", - підкреслив дипломат.

Відповідаючи на питання, чи побачив Вашингтон після візиту українського прем'єра у Вікторі Януковичі реального претендента на президентську посаду, Гербст сказав: "Це не справа американців. Український народ повинен вирішити, хто гідний претендент на цю посаду".

Він також ухилився від відповіді на питання про його враження від зустрічі з лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком, підкресливши, що не в його компетенції "привселюдно оцінювати різні політичні фігури".

Коментуючи ситуацію навколо Тузли, Гербст сказав, що США закликають Україну і Росію підходити до вирішення проблеми "відповідально й у дусі добросусідства".

"Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України. Крім того, ми маємо дружні відносини як із Росією, так і з Україною. Ми сподіваємося, що ці держави-сусіди зможуть розв'язати суперечку позитивним і відповідальним чином".

Він підкреслив, що й Україна, і Росія "неодноразово заявляли про свою повагу до існуючих кордонів". "Ми схвалюємо їхній намір дотримуватися цих кордонів і закликаємо обидві сторони підходити до даного питання відповідально й у дусі добросусідства", - підкреслив посол.

Посол не відповів чітко на запитання про можливість того, що Україні буде запропоновано вступити до НАТО та підписати план дій щодо членства в альянсі на стамбульському саміті НАТО, назвавши припущення "гіпотетичним".

При цьому він підкреслив, що США "цілком підтримують" Україну на шляху вступу до НАТО і, "безумовно, хотіли використати конференцію в Стамбулі для того, щоб просунутися до досягнення цієї мети". "Але сьогодні складно сказати, наскільки це вдасться", - відзначив дипломат.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування