Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Буш повинен дружити з Кучмою, як дружить з іншими авторитарними режимами

Четвер, 2 жовтня 2003, 17:19
Недооцінка ролі України з боку США невиправдана, вважає провідний дослідник американського інституту "Като" Даг Бендоу.

І хоча, на його думку, відновлювати контакти на вищому політичному рівні навряд чи доцільно, США повинні активніше розбудовувати економічні відносини з Україною, повідомляє радіо "Свобода".

"Я не виступаю за те, щоб вони (президент Кучма і президент Буш) зустрілися. Я просто хочу, щоб американська адміністрація взяла до уваги той факт, що Україна надала нам більше підтримки з багатьох питань, ніж Росія. Найважливіше, на мою думку, щоб Америка допомогла Україні в економічній площині", сказав Бендоу.

"У довгостроковій перспективі, побудова таких відносин з Україною сприятиме як розвитку вільного ринку, так і політичній реформі суспільства. Америка повинна ліквідувати застарілі обмеження на торгівлю із Україною, а також сприяти її вступу до СОТ, інтеграції з Європейським Союзом та покращувати торговельні зв’язки", наголосив експерт.

Він відзначив, що прохолодне ставлення до президента Кучми у Вашингтоні перш за все пов'язане із великою кількістю звинувачень на його адресу. Зокрема, йдеться про присутність олігархів у його оточенні, утиски свободи слова, повільність економічних реформ та підозри щодо причетності Кучми до вбивства журналіста й продажі радарів Іраку.

Разом з тим американський експерт визнає, що упродовж років Вашингтон підтримував відносини з багатьма авторитарними режимами, які представляли для США стратегічний інтерес. Тому він робить висновок, що адміністрація Буша не надає Україні такого значення, яке надається зараз Росії.

Бендоу зазначає також, що у минулому американська влада часто обирала фаворитів серед тих українських політичних сил, які сприймалися демократичними. Однак, на його думку, українські політичні реалії менш однозначні і тому надто складні для розуміння урядовців у Вашингтоні.

"Я хотів підкреслити, що Вашингтон повинен демонструвати обережність і уникати втручання в українську політику. Звідси дуже важко вибрати того, хто може бути найкращим, найбільш прозахідним кандидатом у президенти. Один з кандидатів, який вважається прозахідним, насправді виступає за зближення із Росією, частина його фракції не підтримує політику США. Тому я вважаю, що американська адміністрація повинна обмежитись економічними питаннями у відносинах і не втручатися до політичного процесу", сказав експерт.

Наприкінці Бедоу також додав, що для США важливо підтримувати розвиток демократії та захист прав людини в Україні. Разом із тим інтеграція України у світову економіку може стати запорукою її свободи.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування