Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія віддала Україні Тузлу на п'яну голову

Середа, 22 жовтня 2003, 11:41
Голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Дмитро Рогозін не бачить підстав для різкої реакції України на будівництво Росією дамби в Керченській протоці.

Як пояснив Рогозін в ефірі радіостанції "Ехо Москви", у свій час частина коси Тузла була розмита через стихію і погану екологію, "виділивши кінцеву частину цієї коси в майже острів", і зараз Росія "просто відтворює той порушений ландшафт, що завжди був у Керченській протоці". "Я не розумію, відкіля така дивна реакція в України", - зазначив Рогозін.

За його словами, конфліктна ситуація йде ще з якогось договору, на який спирається Україна, відстоюючи свої права на острів Тузла.

Він пояснив, що в 70-х роках заступниками голів виконкомів Краснодарського краю і Кримської області був підписаний, "напевно, у нетверезому стані", документ про те, що мандати і передплатні бюлетені на виборах депутатів Верховної Ради СРСР возити зручніше із коси Тузла в Керч, ніж у Краснодар.

"На цьому неподобстві заснована претензія України, що ця надводна частина коси Тузла, що називається острів Тузла, належить Україні, - відзначає російський депутат.

А коли так, то вся Керченська протока теж належить Україні. А коли так, то Україна бере за прохід через Керченську протоку з усіх торговельних судів гроші, а це гроші великі", - зазначив Рогозін.

"У 1999 році Україна, посилаючись на цей хмільний договір двох чиновників, ніким не ратифікований і не затверджений, порахувала, що це українська земля на віки. Ми так не думаємо", - підкреслив він.

На його думку, "зараз із усієї цієї історії стирчать чиїсь довгі ослячі вуха, що не мають жодного стосунку ні до питань історичної справедливості, ні до питань міжнародного права, ні до питань екології, у що, власне, і упираються відбудовні роботи по відтворенню дамби на косі Тузла".

Разом з тим Рогозін сумнівається, що ця ситуація може вплинути на процес інтеграції між Росією й Україною, тому що, на його думку, "на процесс інтеграції впливають інші речі", зокрема, "різні комплекси, що вилазять з українських політиків".

У той же час, в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" у середу Рогозін підкреслив, що українська сторона самовільно зайняла косу Тузла.

"Незважаючи на те, що дипломатичні переговори по цій косі між Росією й Україною продовжуються, ведуться кілька років і крапка в них ще не поставлена, українська сторона вирішила по-своєму дане питання", - заявив Рогозін.

"Ніякого острова Тузла не існує, це просто надводна частина коси Тузла, що пішла сантиметрів 30 під воду", - сказав Рогозін.

За словами глави комітету, "викликають крайній подив" заяви деяких колег у Верховній Раді, що збираються якимось чином поставити військово-морські кораблі в "спірному", на їхню думку, місці.

Це неможливо хоч би тому, що глибина підвідної частини коси складає не більше 30 сантиметрів, відмітив Рогозін.

Він розцінює події навколо коси Тузла як "прояв амбіцій українського керівництва".

Дії української сторони, додав парламентарій, "несуть пряму загрозу Таманському півострову, оскільки рішення влади Краснодарського краю спрямоване на захист його берегової лінії від природного впливу насамперед".

У будь-якому випадку, вважає депутат, те, що сьогодні робить російська сторона, через 5-7 років зробить природа, нанісши пісок на косу Тузла.

Рогозін упевнений, що керівництво України, "яке підняло галас навколо цього питання, керується цілковито передвиборними цілями - Леонід Кучма і його оточення намагаються виправити своє жалюгідне положення напередодні виборів".

"Згадуючи книгу українського президента "Україна - не Росія", можна нагадати і про те, що Росія - не Україна, і ми будемо свято берегти свій суверенітет", - підкреслив Рогозін.

Він також відзначив, що контроль за Керченською протокою повинен здійснюватися обома сторонами - і Україною, і Росією.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...