Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Реверс "Одеса-Броди" принесе Україні мільйони доларів

Понеділок, 6 жовтня 2003, 13:50
Російські нафтовики сподіваються, що після підписання договору про заповнення трубопроводу "Одеса-Броди" технологічною нафтою, обговорення питання про реверсивне використання нафтопроводу зрушиться з мертвої точки.

Про це пише в понеділок російська газета "Ведомости".

"Це [підписання договору про наповнення "Одеса-Броди"] дозволить вирішити головну проблему - нарешті завантажити трубу. Для російських нафтовиків це означає можливість відправити додаткові 9 млн. тонн на експорт, що дуже важливо в умовах обсягів видобутку, що збільшуються," - говорить представник компанії "ЛУКОЙЛ-Україна".

Видання також наводить слова прес-секретаря "Укртранснафти" Олександри Підзирайло про те, що "заповнення трубопроводу технологічною нафтою тільки перший крок для початку роботи нафтопроводу".

Остаточне рішення буде ухвалене після вивчення висновків консультантів. Але навіть якщо воно буде позитивним, то не врятує російських нафтовиків від дефіциту експортних потужностей, упевнений аналітик компанії "Проспект" Дмитро Царегородцев.

За його словами, при запланованому росту видобутку на 15 - 20 млн. тонн вже в 2005 р. нафтовики зіштовхнуться з необхідністю будівництва нових терміналів.

"Ведомости" підкреслюють також, що умови кредиту Україну цілком влаштовують.

Заступник голови Національного банку України Олександр Шлапак говорить, що "звичайна ставка для кредитів у валюті" в українських банків складає 12 - 24% річних. А гендиректор об'єднання "Укрнафтохімпереробка" Микола Приймак відзначає, що українські НПЗ у вересні одержували нафту в середньому по $208 за тонну.

"Укртранснафта" поширила в п'ятницю дані про те, що якщо реверс буде запущений, то чистий прибуток компанії тільки за перші три роки складе $60 млн., повідомляють "Ведомости".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування