Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не визнає кордон у Азовському морі. Переговори продовжаться через місяць

Середа, 5 листопада 2003, 14:27
У Києві досягнута домовленість про проведення наступного раунду україно-російських переговорів по делімітації кордону в Азовському морі 5 грудня.

"Україна і Росія готові обговорювати питання по делімітації державного кордону в Азовському морі і Керченській протоці щомісяця", - повідомив журналістам заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик після російсько-української зустрічі на рівні заступників міністрів закордонних справ.

Наступний раунд переговорів намічено на 5 грудня, сказав він.

За його словами, сьогодні в Києві в ході переговорів "обговорювався весь комплекс питань щодо Азовського моря і Керченської протоки, у тому числі й проведення делімітації кордонів, а також ситуація з будівництвом дамби російською стороною".

Сторони домовилися створити робочі групи з питань судноплавства, рибальства, екології для того, щоб "активізувати процес даних переговорів". Перше засідання вони проведуть 17 листопада, сказав заступник міністра.

"Зараз стоїть завдання зробити все можливе для того, щоб знайти компроміси в розвитку ситуації, з огляду на інтереси двох держав", - відзначив Моцик.

Як повідомлялося раніше, заступник голови МЗС РФ Валерій Лощинін заявив російським журналістам, що однобічні спроби встановити кордон в Азово-Керченській акваторії суперечать нормам міжнародного права.

"Хотів би підкреслити, що однобічні спроби встановити кордон в Азово-Керченській акваторії суперечать нормам міжнародного права, які передбачають, що кордон може бути встановлений тільки за обопільною згодою", - сказав Лощинін.

"Цей принцип, - нагадав він, - закладений також у статті 5 Договору про російсько-український державний кордон від 28 січня 2003 року".

"На нашу думку, зараз важливо виробити основні принципи врегулювання в Азово-Керченській акваторії", - додав Лощинін.

За його словами, російська сторона пропонує зафіксувати, що Азово-Керченський регіон зберігається як цілісний господарський комплекс, який використовується в інтересах обох держав і залишається в загальному користуванні для цілей судноплавства й рибальства.

"Одночасно необхідно зафіксувати, що дно й надра Азовського моря розмежовуються між Росією й Україною для цілей надрокористування. Вода залишається спільною", - сказав Лощинін.

Москва також виходить з того, що Росія й Україна "на утворених у результаті такого розділу по дну ділянках мають виняткові права на ресурси дна і надр, їхню розвідку й розробку", додав заступник голови МЗС РФ.

"Що стосується питання про державний кордон в Азово-Керченській акваторії, то його не існує, а посилання на умовні розмежування між Кримською областю і Краснодарським краєм, на наш погляд, юридично неспроможні", - відзначив Лощинін.

"Узагалі проведення кордону в акваторії, як ми вважаємо, не відповідає інтересам наших держав, - відзначив Валерій Лощинін. - Значно важливіше сконцентрувати зусилля на спільному використанні даної акваторії в інтересах розвитку економік наших країн".

РИА Новости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування