Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма вів Україну не в зовсім правильному напрямку, вважає Гербст

Четвер, 11 грудня 2003, 11:19
Україна з 1994 року рухалася не зовсім у правильному напрямку. Так охарактеризував процес демократичному розвитку України посол США в Україні Джон Гербст в інтерв'ю "Політичній думці"

В той же час він зауважив, що не знає, чи вживав би формулювання, що Україна досягла надто мало у демократичному розвитку. "Можна побачити дуже важливі прояви демократичного життя в Україні", - зазначив Гербст.

"Є справжні опозиційні партії, які не бояться критикувати уряд. Ми бачимо пресу, яка може висловлювати різні позиції, в тому числі й критично налаштовані стосовно уряду. Ми були навіть свідками демократичної передачі влади в Україні. У той же час ми бачимо і дуже серйозні перешкоди на шляху демократичного розвитку України", - відзначив посол США.

Однак він зауважив, що "найбільш впливові є ЗМІ, які охоплюють найбільшу аудиторію, і які прямо чи опосередковано контролюються президентською адміністрацією". "І ми бачили приклади того, як уряд ускладнює життя тим опозиційним партіям і ЗМІ, які критикують діяльність влади. І ми бачили також, що дехто навіть готовий використати силу, причому такою мірою, що є всі підстави для того, аби говорити, що бути незалежним журналістом в Україні є небезпечно", - наголосив Гербст.

"Отже, всі ці речі - це дуже серйозні проблеми. І якщо повертатися до моїх слів про те, що в Україні була демократична передача влади, то це стосувалося перших виборів президента у 1994р. З того часу ті кроки України, які ми спостерігали, були не зовсім у правильному напрямку", - наголосив посол.

"Але ми впевнені в тому, що український народ хоче демократії. У публічних виступах навіть офіційні особи говорять про демократію. Дуже важливо, щоб ті люди, які мають впливові позиції, впливали під час виборів на ситуацію в демократичний спосіб, і саме це ми б хотіли побачити", - додав він.

Посол США висловив сподівання, що в Україні на виборах президента не повторяться ні донецькі, ні грузинські події.

Гербст зазначив, що США хотіли б бачити під час виборів справедливу президентську кампанію, сам виборчий процес, щоб у всіх учасників була можливість змагатися за перемогу.

"Ми б не хотіли бачити, що уряд використовує свої ресурси для забезпечення перемоги тієї сторони, яка зараз при владі. Ми б не хотіли бачити, що від влади в Києві надходять інструкції місцевим владам про те, як ускладнити проведення політичних заходів опозиційним силам так, що їм раптом стає неможливо орендувати приміщення, неможливо провести мітинг на площі міста, бо там раптом починається ремонт. Ми також вважаємо, що для того, аби вибори були чесними, всі учасники виборчих перегонів мають мати справедливий доступ до ЗМІ", - наголосив посол США.

Гербст наголосив на важливості такого явища, як свобода ЗМІ, відзначивши неприпустимість такого явища, як темники.

"Звичайно, ніхто не стверджує, що проблема в нинішній Україні порівнюється за масштабом до цього. Але залишається правдою, що контроль над ЗМІ створює можливість відбуватися якимось речам, яких народ України не хотів би. Якби адміністрація американського президента намагалася вказувати пресі, як їй слід висвітлювати події, посилаючи їм щось на зразок темників, то це негайно було б опубліковано у пресі, і їх би засміяли", - зазначив Гербст.

Відповідаючи на питання, що деякі українські політики оцінюють певні коментарі послів західних держав як втручання у внутрішні справи України, посол зазначив, що впевнений, що "народ України надто розумний, аби приймати на віру такі недолугі аргументи".

"Є люди, в руках яких зосереджено багато влади, і які не хочуть ділитися владою. Через те, що у них так багато зосереджено влади, вони можуть ускладнювати життя опозиційним партіям, при цьому приховуючи це від пересічного українця. Вони хочуть тримати населення України в інформаційній темряві. І якби Україна була ізольованим островом десь в океані, без будь-яких сусідів навколо неї, можливо, їм би це й вдавалося, бо вони справді в стані контролювати всю пресу. Але представники демократичних країн не контролюються ними", - зазначив посол.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування